April 16, 2011

I Heart Narnia, With Harry Potter and His Dark Material



Haiiih...Harry Potter pun dah nak habes dah. Bulan 7 ni titik penamat filem Harry Potter. Nak buat cam mana. J.K. Rowling buat novel dia sampai The Deathly Hallow ja. Hurrm. Sedih sedih sedih. Harry Potter plak, mengembara la banyak lagi. Ingat nak kawen dengan Ginny je, apa kes. Samalah dengan Ron dan Hermione. Yang You-Know-Who pulak sebok sebok nak kembangkan kuasa jahat. Apakah. Ko ingat ko bannnyaaaaakk best ? Gi mampus arh Voldemort. Ko dengan Death Eater ko same je. Perangai giler-giler segiler Bellatrix Lestrange. 

~~~BUT~~~

Harry Potter telahpun terganti dengan citer Narnia. Yeahh. You know what, GG loves fantasy + actions + adventure movies. LOL. Ntah la. Da memang suka, nak buat cam mana. Cara penceritaan dia sangatlah best. Ada la jugak unsur-unsur saspens and sedih. Lagu dia paling syok. Sebab tue lah GG bubuh kat belog GG nih. Best kan ? Kalaulah betul-betul wujud dunia Narnia, hohohoho. Nak je aku jadik Raja Narnia, boleh transform jadik naga berapi....wowwww and kawen dengan Susan. Ehem ehem. Okeh. Anyway, Harry Potter ada 7 kisah, macam tue jugak lah dengan The Chronicles of Narnia. Tak caya ? Meh nak senaraikan kat bawah ni. 


  • The Lion, The Witch, and The Wardrobe ( 1950 )
  • Prince Caspian ( 1951 )
  • The Voyage of the Dawn Treader ( 1952 )
  • The Silver Chair ( 1953 )
  • The Horse and His Boy ( 1954 )
  • The Magician's Nephew ( 1955 )
  • The Last Battle ( 1956 )
Kan kan kan ? Percaya tak lagi ? Hehe. Tapi tak disangka-sangka betul la. Novel ni rupanya mendahului Harry Potter kot. At the Middle of 90. WOW. Awesome. Therefore, kena la hargai karya C.S. Lewis. Kalau tak, tak kenal lah Narnia. 

Besides that, still waiting for the series His Dark Material. " Mana filem nih ??!!! Tak kuar-kuar lagi since 2007 ari tue ? Huh. " Dah penat menunggu..tak kuar-kuar lagi ? Kata nak kuar tahun 2010, tapi mana ? Ni yang geram nih. Huh. Citer yang best macam tue mana ada orang boleh terlepas deh. Giler arh sapa yang terlepas citer yang macam tue. 


  • The Golden Compass / The Northern Light
  • The Subtle Knife
  • The Amber Spyglass
Manakah anda menghilang hah ? Tak pe GG. Sabar sabar. Nanti lepas SPM, GG nak beli semua novel Narnia and His Dark Material. Hurrgghhh. Saket ati. Harry Potter, Narnia and His Dark Material..memang BEST lah. Memang tak dapat lupakan. 



***diminta paused dahulu lagu yang tengah play kat dalam blog nih***

And owh, baru tahu. Rupanya The Subtle Knife dah keluar time 2009 ari tue, tapi sebab ranking box office kat US tak best, sebab tue la tak dikeluarkan ke antarabangsa. Hurm, ni yang sedeyh gila-gila nih. Nak buat macam mana kan. Haisshhh. Kesian Philip Pullman. Buat penat-penat je novel, tapi filem yang keluar tak best. Huh.

0 comments: