August 26, 2011

Title Blog Bergerak

Title blog pun boleh berjalan. Apatah lagi boleh berlari lompat pagar. 

Perasan tak bila korang pergi ke blog someone, ada ayat bergerak kat tab web browser korang ? Benda ni lah yang saya nak cari sangat masa first time kat dunai blog ni. Terimbau kenangan silam. T___T * sengal.

Cara nak buat moviing title nih memang senang lah. Just follow step di bawah. 

1. Dashboard -- > Design -- > Edit HTML

2. Tekan Ctrl dan F . Copy code di bawah ni dan paste ke dalam kotak search tersebut.
 <head> 
3. Dah jumpak code tue ? Bagus. Terus je copy code di bawah ni pulak dan paste di atas
    code <head> tadi. 

<script language='JavaScript'>var txt="Welcome to Dunia Saya";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script> 

4. Ayat  Welcome to Dunia Saya tu just gantikan dengan ayat yang mendatangkan 
    kebahagiaan korang ye.

5. Preview dulu. Kang menangis plak. And then barulah SAVE. 

 

August 25, 2011

Timbang Berat Blog

Assalamualaikum korang. 
Blog korang rasa-rasa berapa kg hah Ada macam berat korang tak
Jom kita cuba aplikasi nih. Macam best je. Ingat korang je ke ada berat badan, blog korang pun ada lah. 

If blog korang selepas ditimbang adalah berat yang amat, better buang widget-widget yang tak berkenaan tu. Kan senang Barulah tak makan masa nak loading. Follower atau reader pun tak sanggup nak klik button X kat tab web browser tuh. 

So, tulis banyak tak guna. Klik Sini.  

Ni adalah contoh hasil timbangan kilogram blog saya. Berat macam saya jugak lah !!! Grr ..
  

August 23, 2011

Drama Ramadhan Terakhir Dah Nak Abis !


Drama ni sebahagian daripada hiburan berbentuk ilmiah. Memang syok abis drama ni. TV3 pukul 10.30 p.m. sampai 11.00 p.m. Dari hari Selasa sampai Khamis je. Walaupun citer ni sekejap saja tayangan dalam masa seminggu untuk setiap minggu * ayat keling, namun, drama ni memang bagi kesan yang mendalam kat penonton. Huhu. Lagu dia pun agak boleh tahan. Lagu kat blog saya ni lah lagu OST Ramadhan Terakhir. Grrr. Tak pa lah. Asalkan bahagia. Anyway, nak saksikan jugak kehidupan Sakinah dalam family yang haru-biru tu. Minggu ni minggu terakhir pulak tue. Haduh. 

- Tengok je lah. 
- Diamlah, penyebok ! 
- Ada aku kesah ?
- =.= mau mati ka ?





Diharapkan Bukan Ramadhan Terakhir



Kalau cakap pasal Ramadhan, semua tahu yang kita, especially umat Islam diwajibkan berpuasa dari terbit fajar sehingga terbenam matahari disertai dengan niat. Menahan lapar dan dahaga serta mengelakkan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Tapi, setakat manakah amalan yang dah kita lakukan ? Ibadah-ibadah sunat semakin dipentingkan selepas ibadah wajib, terutamanya pada bulan Ramadhan. Kalau setakat cakap " Aku dah puasa dan sembahyang fardhu 5 waktu, cukuplah untuk amalan aku bulan Ramadhan nih", memang salah sama sekali ye becoz puasa dan solat 5 waktu adalah perintah Allah SWT. Semua umat Islam wajib melakukannya kerana sebahagian daripada tuntutan rukun Islam. Namun, ibadah-ibadah sunat seperti solat sunat tarawih, qiamullail, baca Al-Quran, qailullah, bersedekah and other than that tu lah menjadi pelengkap kepada ibadah fardhu. Tu barulah dikatakan melakukan amalan dan mencari bekalan. 

Tapi, kalau setakat puasa, sembahyang 5 waktu, buat ibadah-ibadah sunat, namun tak pandai menjaga kata-kata, aurat, sikap, rosaklah amalan Ramadhan. Macam-macam tak dak apa-apa kesan. Macam makan fibre lah. Lepaskan macam tu je. Namun, hairan jugak kekadang ni. Perasan tak bulan Ramadhan selalunya dijadikan sebagai bulan pesta makanan, atau bulan membudayakan makanan. Korang lihatlah sendiri kat TV. Asyik-asyik rancangan memasak. Buka puasa tu lebih penting la ? Sedangkan nak berbukak tu lambat lagi. Ada dalam 8 jam camtu. Arghh, dia tak kira. Nak jugak tayang rancangan tu. Buatlah rancangan berilmiah sikit. Ramadhan kan hanya SETAHUN SEKALI. Betul tak ? Dia tak nampak dah Ramadhan ni. Dia just cakap " Raya kan SETAHUN SEKALI". Hambbboooiiii dia. Actuali, tak salah nak berhibur bulan Ramadhan nih, asalkan hiburan yang berilmiah dan mendatangkan benefit. Seeloknya, kekalkanlah amalan Ramadhan untuk 11 bulan yang lain kalau rasa cinta akan Islam dan Ramadhan. 

So, macam mana amalan korang hah ? Dah sempurna ke ? Saya mengaku di sini, amalan saya tidak lagi sempurna. Ibadah sunat banyak miss. Astaghfirullah. T___T Kalaulah ini Ramadhan terakhir bagi kita, apa akan korang rasa ? Pintu taubat dibuka seluas-luasnya. Allah SWT menantikan rayuan dan doa kita. Allah SWT rindukan tangisan kita. Sesungguhnya Allah SWT Maha Pengasih. Kita seharusnya berasa beruntung dan bersyukur kerana dipertemukan lagi dengan madrasah tarbiyyah Ramadhan Al-Mubarak. 

--- > Originally from Azizi Said. NO COPY !  



  

August 21, 2011

Facebook Like Button di Posting

Facebook sekarang ni dah makin popular la. Hebat betul palahotak Mark Zuckerberg tarik hati orang. Bukan dekat Facebook je, dekat website-website lain pun ada ibu jari dia.


 

Problem Statement : Macam mana nak letak ibu jari Mark Zuckerberg kat blog hah  
                                    p/s - sayangilah ibu jari anda ... pfffttt.   

Procedure : 

1. Design Edit HTML Expand Widget Template 

2. Tekan CTRL dan F kat keyboard korang secara serentak ye. And then copy and paste je kod kat bawah ni ke dalam kotak search :
data:post.body 
3. Selepas jumpak code macam kat atas tu, korang just copy code kat bawah ni :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>  
4. Dan paste code tersebut kat bawah code " data:post.body "  tadi. 

5.  Code yang diwarnakan dengan warna merah tu, korang boleh adjust dengan size yang 
      korang nak. 

6. Preview dulu. And then baru SAVE. 

Like and Comment please. TQ. 

Buang " Subscribe To : Post Atom "


Assalamualaikum korang - korang sekelian.

Intro : Masa blogwalking, saya dapat lihat kesan-kesan jajahan  kat blog lain. Saya tak tahu apa fungsi beliau. Dah tu pulak bagi buruk pandangan je. Huhu. So, jom kita eliminate beliau * macam program TV pulak. 

1. Design Edit HTML klik Expand Widget Template  

2. Tekan button CTRL dan F secara serentak kat keyboard korang. Bila keluar kotak search tu, copy and paste kod kat bawah ni. 

    <b:include name='feedLinks'/> 
3. dah jumpak code tu senang je caranya. just DELETE je. selesai. 

Senang bukan Tak lah sesusah mana. Kotoran degil ni taklah degil sangat.