August 21, 2011

Facebook Like Button di Posting

Facebook sekarang ni dah makin popular la. Hebat betul palahotak Mark Zuckerberg tarik hati orang. Bukan dekat Facebook je, dekat website-website lain pun ada ibu jari dia.


 

Problem Statement : Macam mana nak letak ibu jari Mark Zuckerberg kat blog hah  
                                    p/s - sayangilah ibu jari anda ... pfffttt.   

Procedure : 

1. Design Edit HTML Expand Widget Template 

2. Tekan CTRL dan F kat keyboard korang secara serentak ye. And then copy and paste je kod kat bawah ni ke dalam kotak search :
data:post.body 
3. Selepas jumpak code macam kat atas tu, korang just copy code kat bawah ni :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>  
4. Dan paste code tersebut kat bawah code " data:post.body "  tadi. 

5.  Code yang diwarnakan dengan warna merah tu, korang boleh adjust dengan size yang 
      korang nak. 

6. Preview dulu. And then baru SAVE. 

Like and Comment please. TQ. 

0 comments: