August 26, 2011

Title Blog Bergerak

Title blog pun boleh berjalan. Apatah lagi boleh berlari lompat pagar. 

Perasan tak bila korang pergi ke blog someone, ada ayat bergerak kat tab web browser korang ? Benda ni lah yang saya nak cari sangat masa first time kat dunai blog ni. Terimbau kenangan silam. T___T * sengal.

Cara nak buat moviing title nih memang senang lah. Just follow step di bawah. 

1. Dashboard -- > Design -- > Edit HTML

2. Tekan Ctrl dan F . Copy code di bawah ni dan paste ke dalam kotak search tersebut.
 <head> 
3. Dah jumpak code tue ? Bagus. Terus je copy code di bawah ni pulak dan paste di atas
    code <head> tadi. 

<script language='JavaScript'>var txt="Welcome to Dunia Saya";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script> 

4. Ayat  Welcome to Dunia Saya tu just gantikan dengan ayat yang mendatangkan 
    kebahagiaan korang ye.

5. Preview dulu. Kang menangis plak. And then barulah SAVE. 

 

0 comments: