October 01, 2011

Letak Lagu YouTube Tanpa Video

Assalamualaikum.

Banyak betul tuto aku buat hari ni. Haha. Jemari pun dah rasa kematu abes. 
Lapar pulak nih. Aduh, saket perut. Aku terlupa nak makan tadi.Tak pa lah. DIET  ~~

Oke. Kali ni aku nak buat tuto pasal lagu YouTube tanpa video pulak. 
First of all, credits to Cik Lyssa.

Cuba korang tengok gambar contoh yang aku sediakan kat bawah ni. 

Photobucket

Nampak sistematik lah sikit kan So, meh try steps-steps bawah ni.

1.  Cari lagu mana yang korang nak kat YouTube.
2.  Then, follow steps macam gambar kat bawah ni.

Photobucket
 1. Klik SHARE
2. Klik EMBED
3. Tick USE OLD EMBED CODE
4. Highlight code dan COPY.

3.  Then, pergi ke Dashboard Design Add Gadget Add HTML/JAVASCRIPT

4.  PASTE code yang korang COPY dari YouTube tadi. Contoh code yang korang PASTE tadi mungkin jadi macam ni :
<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ItO-ZHNf0Xo?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ItO-ZHNf0Xo?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
5.  Next, kita just modify code kat atas tue.
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ItO-ZHNf0Xo?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ItO-ZHNf0Xo?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
6.  OK. Lepas tu boleh SAVE.

7.  Try bukak blog. Mest jadi punyalah.

0 comments: