October 15, 2011

PHOTOSHOP - Buat Gambar Transparent

Assalamualaikum dan salam bloggers.
Rasa mengantuk pulak petang nih. Letih lah. Penat sungguh.
Baru balik dari Perpustakaan Seberang Jaya, study Add Math.
Best gak la arini. Dapat tahu yang Add Math sangat senang tahap cipan. 
Rasa dah jatuh hati kat Add Math ... huhu. 
OK lah. Hari ni bersemangat sikit nak buat tuto. Semua ni hanya 4 korang.

Gambar tarnsparent ni actuali adalah gambar yang tak de background. 
Just ikut steps kat bawah ni k.
1. Photoshop File Open  
2. Pilih gambar - gambar yang korang nak transparent. Misalnya, aku amik gambar 
    kartun  Korea favourite aku : Sweet Potato Couple  
Photobucket

3. Pastu, korang klik pulak icon MAGIC ERASER. * Kalau tak de icon tue, just right click 
    icon eraser and then click MAGIC ERASER.  

Photobucket
4. Halakan MAGIC ERASER tu ke gambar korang.  
5. Click kat background gambar korang and then automatic background tue hilang. 
    Senang bukan   


Photobucket

PERHATIAN : Background tu hanya akan hilang kalau warna background sama je ye. 
6. Pastu pegi ke File Save As Folder Gambar Korang . 
7. Cuba VIEW di bawah nama gambar yang korang, ada FORMAT kan ? Klik Format tu 
    dan pilih PNG ( *.PNG ). 
8. SIAP

Kat bawah ni adalah hasil gambar yang aku dah transparentkan.  Thanks for reading ye. 


    Photobucket 

    Kalau korang nak gambar ni, just amik je ye. Right click and save. 
    Sori kalau kat sini, layout blog aku warna putih. So, tak nampaklah transparency gambar nie.

    0 comments: