October 28, 2011

Tutorial : Buat Animated Image

Assalamualaikum korang.
Arini aku rajin sikit ye. Semalam aku rajin banyak.
So, aku nak buat tuto untuk rujukan korang. Arini cikgu nak ajar cara nak buat animated image. Korang tau tak apa tu animated image Korang tengok je lah contoh kat bawah ni, oke. 

 Ni contoh je oke.

So, nak buat ke tak nih Hehe. Jom jom.

1.  Bukak Photoscape korang. Kalau tak de, kelik sini untuk download.

2.  Pergi ke Editor Menu pilih width dan height yang korang nak. Contoh :

 3.  Buat image yang korang nak. Aku just buat image yang macam ni :

3.  Pastu, korang save image yang dah korang buat. 

4.  Photoscape Animated GIF bukak image yang korang dah save tadi. 

5.  Tarik je image - image tu ke bahagian yang aku tunjukkan kat bawah ni oke. 

 tarik ikut urutan yang korang nak tau. 

 6.  Sekarang korang akan nampak image korang tadi dah bergerak. Korang boleh tukar masa dan effect animation tue kat sebelah kanan Photoscape korang. 

7.  Sekarang, korang boleh SAVE. 

8.  Upload je image korang kat mana-mana site yang boleh tukar image ke HTML code. Oke. Senang citer, upload ke Photobucket lah. 

0 comments: