December 31, 2011

Sebab Header Tak Transparent

Photobucket

Hye semua. GG kembali lagi. Hehe. OK korang. 
Kat sini ada permasalahan yang cuba GG nak ketengahkan. Hahaks. tadi GG dah buat tuto ni. And  tadi ada persoalan yang cuba diketengahkan oleh Cik Nadiah dan Cik Syafiqah kita ye. Aiceh ! Macam Forum Remaja la plakss ! Haha. 


OK. Soalan diorang :
Background header ada warna putih. Macam mana nak buang warna putih tue? 
****** 4 1/2 minit kendian ****** 

Pertama sekali


Mungkin semasa buat header tue, korang mungkin buat macam nie:




Perasan tak kat background content tertulis white? So, the result is korang punya kertas kerja .. ceh.. kertas kerja .. akan jadi macam kat bawah nie. 




Sepatutnya, korang kena tukarkan background white tu kepada transparent. 


 

So, hasilnya, kertas kerja korang, haha, akan jadi macam gambar kat bawah ni.. ada petak-petak comel gitu.




Kedua dua-dua kali

 Semasa nak save header tue, korang mungkin terlupa nak tukarkan jenis format file untuk header. 


 

Cuba tengok kat bahagian format tue.  Dalam bentuk PNG kan? Huhu. Tu adalah format untuk transparent. So, kalau korang tak pilih PNG, tak menjadilah transparent.


Setakat itulah yang GG tau. Maaf lah kalau posting nie tak membantu. Huhu. Gg pun tak lah berapa terer merer sangat dalam bab Photoshop nieh. Hehe. Dah kantoi!

6 comments: