December 30, 2011

Tutorial: Header Transparent

Photobucket 
 Hai semua. Sekali lagi GG buat tuto. Huhu. 
Anyway, tuto ni GG dapat request daripada Nadiah Haidan. Tengs ye sebab merequest tuto. At least, dapat jugak post something.

GG buat tuto ni guna Photoshop ja. nak guna Gimp pun boleh. 

1.  Bukak Photoshop korang. Pergi ke FILE -> Open.



2.  Pilih gambar yang korang nak. Gambar tue mestilah dalam PNG tau. Kalau bukan dalam bentuk PNG, korang kena buat mcm kat bawah ni. 

 
 Ni contoh gambar yang GG amik. Nampak tak gambar ni ada background? Itu maknanya gambar nie bukan dalam bentuk PNG.

So, korang ke pegi ke bahagian tool kat sebelah kiri tu. And klik Magic Eraser Tool. OK. Now korang klik kat background gambar tue. And nanti akan jadi macam nie. 

Kalau dah nampak petak-petak kecil tue, maknanya gambar korang dah transparent. Dapat tak? Korang padam je setakat mana yang boleh. 

Kalau gambar korang ada yang terpadam, just tekan CTRL+ALT+Z seberapa banyak kali yang korang nak dan pilih Eraser Tool

Selepas tue, korang padam background yang masih tertinggal tue secara manual lah. Huhu. Takde klik-klik macam Magic Eraser tadi. 

Kalau nak ubah saiz Eraser, just RIGHT CLICK. Then akan keluar satu window kan? Kat atas tue ada SIZE .. so ubah ikut kesesuaian. Kalau korang rasa susah je nak padam background tue, korang just cari 100% kat atas tue. Jumpak tak? Then, korang besarkan je size dia. So, akan jadi macam ni. 

Now, korang boleh padam dengan hati yang riang ^^ 

Ni contoh hasilnya bila dah abis sesi padam memadam selama 40 hari.


 OK. Dah siap. Huhu. Eh jap. Tak abis lagi ye. 

3.  Ha. Sekarang tekan CTRL+A dan CTRL+C. OK? 

4.  Pastu, korang pergi ke FILE -> NEW. Nanti akan keluar macam gambar kat bawah ni kan? Korang ubah je size berapa yang korang nak. 

GG pilih width: 800, height: 400. Anyway, pastikan resolution korang dalam bentuk pixels/cm OK.

5.  Selepas dah OK semua, klik OK. Then korang tekan CTRL+V. And then jadi macam contoh kat bawah ni kan? 

Kalau gambar korang terlalu besar .. just tekan CTRL+T untuk ubah size gambar tue OK.

And then, gambar tue jadi macam nie selepas dah ditekan CTRL+T


6.  Now, korang boleh klik Text Tool kat sebelah kiri tue. Then korang tulislah apa yang korang nak tulis. Huhu. Ni contohnya. 

Boleh tak? OK. Sekarang header korang dah siap. ^^ Pergi bagitau kat family korang yang korang dah berjaya. 

Now, just upload ke blog. Itu je.

2 comments: