December 14, 2011

Tutorial : Letak Background

Photobucket 

 Arini nak ajar korang lagi cara nak letak background yang berbagai jenis kat belog korang. Tutor ni berkesan untuk DENIM dan MINIMA template. Yang lain GG tak tau lah pulak.


CARA PERTAMA

1.  Dashboard Design Add Gadget HTML/Java Script

2.  Copy code bawah ni :
<style>
body {
background-image: url (URLBACKGROUND);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>
3.   URLBACKGROUND tu gantikan dengan URL background yang korang nak. SAVE. 


 CARA KEDUA

1.  Dashboard Design Edit HTML

2.  Tekan CTRL + F dan cari code ni :
body {
3.  Copy code bawah ni dan paste BAWAH  body {
background:$bgcolor;
Background-image:url(
URLBACKGROUND);
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}
 4.  URLBACKGROUND tu just gantikan dengan URL background yang korang nak. SAVE.

1 comments: