January 10, 2012

Tingkatkan Trafik Blog Melalui Custom Title Meta Tags

Photobucket 
Hye semua. GG kembali dengan tuto lagi.
OK. Kali ni kita belajar pasal title meta tag. Korang tau kan title meta tag kat blog korang tak mesra alam dengan google search engine ? Hahah. Pollution banyak =.=

Biasanya, kalau korang search something ( sebelum korang edit ), google search akan show korang punya title blog at first, and then baru diikuti dengan tajuk something at ur blog.

But when korang dah edit code title meta tag, google search akan show tajuk posting blog korang dulu and then baru tajuk blog korang. Faham tak? Huhu. 

Ni contoh bila GG dah ubah title meta tag. Jelas? 


So, nanti senang la blogger lain nak cari something kat blog korang. And then boleh la tingkatkan trafik blog. Hoho. Mudah di situ ~~

1.  Dashboard Design Edit HTML Expand Template Widget

2.  Tekan CTRL dan F serentak dan cari code kat bawah ni:
<title><data:blog.pagetitle/></title>
3.   Copy code kat bawah ni dan paste ( gantikan ) code <title><data:blog.pagetitle/></title> tadi. Dapat ? 
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

4.  Now preview. Kalau takde apa-apa masalah, bolehla SAVE. ^^

5. Try type mana-mana tajuk posting blog korang at Google Search, jadi macam gambar kat atas tue kan? Hehe.

2 comments: