February 23, 2012

#Spontaneous Thursday : I Love You, SHAKIRA !

Hang tau tak aku suka hang, SHAKIRA ? Sudahlah apabila menyanyi lunak merdu. Penampilan hang buat aku tertawan. Hati aku berbunga-bunga melihat hang di depan mata.

Dulu hang jual mahal dengan aku, aku pun sanggup beli untuk cinta aku. Tapi kenapakah sekarang hang dah jual murah pada orang lain ? Aku terasa mula benci pada hang tau tak. 

Macam ini hang buat pada aku SHAKIRA ? Sampai hati hang! Hang dah lukakan hati aku dengan M16 yang hang ada. Aku tau aku siapa. Tak payahlah sekejam itu untuk aku. 

Walaupun hang dah berada di genggaman aku, tapi banyak sungguh klon hang di luar sana. Aku tak sanggup melihat nasib yang sama jadi kat orang lain. 

Akhirnya, aku tahu yang hang taklah menarik mana pun. Tak banyak yang best boleh aku kenal dari hang sebab 
hang sekadar TELEFON PINTAR !!! 


Fahamkan ?  Sony Ericsson Xperia X8 ini orang gelar sebagai SHAKIRA. Tak tahu kenapa. Ini langsung tiada kaitan dengan mana-mana Shakira melainkan handphone Shakira ini sahaja.
Ini kes sebab aku beli mahal dulu, sekarang dah murah. *flip table*

February 21, 2012

Hukum Simpan Gambar Berlainan Jantina

Hei hei. Petang! Tak pegi berkebun ke ? Ha, kantoi. *cakap je lebih. 

OK awak-awak sekalian* dasar tak sedar diri. Fine! OK hangpa-hangpa semua. Baru-baru ni ada sorang hamba Allah call aku, and dia tanya :
Boleh tak kalau kita simpan gambar orang berlainan jantina ?

So, aku jawab TAK TAHU. Ye lah, aku mana expert bab-bab hukum-hakam ni. Lagi pulak, yang bertanya ni orang terpelajar dalam bab hukum-hakam. 


So, tadi aku try search kat internet, dan terjumpa satu website pasal hukum ni. Ni petikan dari website tu: 
Pada kebiasaannya, seseorang menyimpan gambar orang lain adalah untuk melihatnya. Jadi hukum menyimpan gambar seseorang dengan tujuan untuk melihatnya dari semasa ke semasa adalah sama hukumnya dengan hukum melihat kepada orang itu sendiri. Melihat kepada seseorang yang berlainan jantina adalah dibolehkan dengan syarat tidak melihat kepada auratnya dan tidak melihatnya dengan syahwat. Atau dengan lain perkataan tidak boleh melihat kepada aurat seseorang atau jika ia disertai dengan rasa syahwat walaupun melihat kepada bukan aurat. Aurat bagi wanita adalah keseluruhan badan kecuali muka dan tangan (hingga pergelangan tangan), manakala aurat lelaki adalah selain daripada antara pusat dan lutut. Perlu dinyatakan juga melihat kepada bukan aurat tetap tidak dibolehkan jika dibimbangi akan berlaku fitnah.
Maka hukum menyimpan gambar seseorang yang berlainan jantina dengan tujuan untuk melihatnya adalah sama dengan hukum di atas; iaitu jika gambar tersebut memperlihatkan aurat, maka haram melihatnya. Begitu juga (haram hukumnya) jika melihat kepada bukan aurat tetapi disertai dengan rasa syahwat yang boleh menyebabkan kepada perlakuan dosa dan maksiat.

Oleh itu, adalah lebih baik jika tidak menyimpan gambar seseorang yang berlainan jantina kerana dibimbangi akan membawa kepada perlakuan dosa dan maksiat daripadanya, dan mungkin juga boleh menyebabkan kemudaratan seperti menimbulkan rasa syak wasangka daripada seorang suami terhadap isteri atau sebaliknya yang akan menjejaskan hubungan antara mereka, sedangkan perkara itu sepatutnya tidak berlaku.
Kecuali jika penyimpanan gambar seseorang yang berlainan jantina itu dilakukan dengan sebab keperluan tertentu, seperti pihak majikan menyimpan semua gambar pekerjanya untuk tujuan pengenalan, keselamatan dan sebagainya, maka pada ketika ini dibolehkan pada kadarnya sahaja.
Wallahua’lam. SUMBER

February 18, 2012

#Sonicboom Saturday : Aku Obses Glee

Selamat malam. Maaf kerana sekian lama tidak munculkan diri. Sibuk sedikit.

Oh, wow! Hebatlah tajuk posting aku kali ini. Tiru dari 8TV.


Memandangkan aku tiada Astro di rumah sebab keluarga aku bukanlah kaya macam keluarga anda semua, jadi aku hanya siaran Glee di NTV7. Tetapi aku terlebih rajin, aku tonton sendiri secara online. Kelakar tak ? Ketawalah! -.- 

Hari ini sahaja aku sudah tonton 5 episod dari musim kedua* ketinggalan. 

Lagu video yang aku paling suka itu adalah seperti di bawah ni. Video ini akan bertambah menarik sekranya aku sertai sekali. Mesti semua penonton beria-ia nak minta tandatangan  aku. Puih. Tandatangan pun tak lawa. Cakap banyak.





Tidak tahu kenapa aku minat sungguh lagu hantu zombie ni. Problemos? 


Baiklah. Sekian. 

February 15, 2012

#Wordless Wednesday

People are always the same. 





But mom told me to do this thing. Now, I'm fine. 

The same things repeated. For me, I have to show my power on you. 





That's what I got for the lesson in friendship. You've hurt me by your own style. 



February 14, 2012

Tutorial : Blog Mesra Handphone

Go Azizi Go ! Tutorial lagi hey. Selamat petang semua !





Korang tau kan, banyak orang sekarang online internet guna handphone, smart phone dan apa-apa phone, kecuali telefon rumah. Korang rasa blog korang ni friendly ke dengan phone diorang ? 


Jom customize. 


1.  Dashboard > Design > Edit HTML

2.  Search ( CTRL F ) code ni:
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
3.  Copy ( CTRL C ) code kat bawah ni dan Paste ( CTRL V ) SELEPAS code di nombor 2 tadi.
<meta content='IE=EmulateIE7' http-equiv='X-UA-Compatible'/>
<b:if cond='data:blog.isMobile'>
<meta content='width=device-width, initial-scale=1.0, user-scalable=0' name='viewport'/>
<b:else/>
<meta content='width=1100' name='viewport'/>
</b:if>

4.  PREVIEW dan SAVE

Sekarang blog korang dah mesra handphone. :) 

Tutorial : Blogger Follow Us Widget

Hai dan selamat tengah hari panas-panas-panas semua. Selamat musim bunga! -.- Tak payah jadi bengap lah sangat azizi kan ? 

Dah lama aku tak buat tuto. Hehe. Arini rasa rajin sangat nak post-post ni. Korang tak kesah? Aku cakap aku kesah ke ? 



Ni la yang kita nak buat hari ni. Selalunya widget ni sesuai untuk korang yang bukak bizznezz. Korang yang tak berbisnes pun tak salah kalau nak buat benda alah ni. Hee. 

1.  Backup template dulu untuk elakkan scene Ombak Rindu ulang kembali. 

2.  Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML 

3.  Tekan CTRL + F dan cari code ni:
]]></b:skin>
     Paste code di bawah ni SEBELUM  ]]></b:skin>

#social {
width: 98%;
height: 45px;
margin: 0;
padding: 10px 5px 5px 30px;
list-style: none;
border-right:solid 1px #853529;
position: relative;
background: url(http://2.bp.blogspot.com/-Nf6QgqI-jkc/Tas56HEUrwI/AAAAAAAAAxQ/hw_KYA9pPZA/follow-bg-abt.png) no-repeat left top;
}


#social p{
font-size:1.5em;
color:#FFFB98;
font-weight:bold;
float:left;
margin: 10px 10px 0 0;
text-shadow: 1px 1px 0px #000000;
filter: dropshadow(color=#000000, offx=1, offy=1);
}


.abt{
font-size:0.8em;
color:#787878;
float:right;
margin: 0 -30px 0 0;
text-shadow: 1px 1px 0px #ffffff;
filter: dropshadow(color=#ffffff, offx=1, offy=1);
}


#social li {
width: 32px;
height: 32px;
float: left;
margin-right: 3px;
}


#social li a {
float: left;
display: block;
width: 100%;
height: 100%;
text-indent: -1000em;
background-repeat: no-repeat;
text-decoration: none;
}


#social #rss {
background-image: url(http://2.bp.blogspot.com/-27yL99iDt70/Tas569zVJWI/AAAAAAAAAxo/NIEumM2DKRo/s400/allblogtools_rss.png);
}


#social #facebook {
background-image: url(http://4.bp.blogspot.com/-lfZmi7_j72c/Tas56hfwNxI/AAAAAAAAAxg/D_xE4bPyo60/s400/allblogtools_facebook.png);
}
#social #twitter {
background-image: url(http://2.bp.blogspot.com/-BHCqkqm4Dnw/Tas57UCTyAI/AAAAAAAAAxw/fCj4yjzJE0g/s400/allblogtools_twitter.png);
}
#social #mail {
background-image: url(http://1.bp.blogspot.com/--tzwYodHzk8/Tas56U26pSI/AAAAAAAAAxY/Xqxm-jfCPkA/s400/allblogtools_email.png);
}


span.tooltip {
background: #575757;
padding: 3px;
display: block;
width: 140px;
border: 1px solid #000000;
position: absolute;
margin-top:-40px;
color: #F0F0F0;
font-size:10px;
text-indent: 0;
font: Arial, sans-serif;
text-align: center;
-webkit-box-shadow: inset 2px 2px 2px #616161;
-moz-box-shadow: inset 2px 2px 2px #616161;
box-shadow: inset 2px 2px 2px #616161;
-moz-border-radius: 5px;
border-radius: 5px;
}


Merah : URL background untuk widget
Biru : icon untuk social site

4.  Then cari code:
</body>
     paste code ni SEBELUM code  </body>





<script type="text/javascript"> window.setTimeout(function() { document.body.className = document.body.className.replace(&#39;loading&#39;, &#39;&#39;); }, 10); </script> <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1/jquery.min.js" type="text/javascript"> </script> <script type="text/javascript"> //<![CDATA[ $(document).ready(function() { $('#social li').each(function() { var $li = $(this); var title = $li.find('a').attr('title'); $li.find('a').removeAttr('title'); $('<span class="tooltip"/>').text(title).appendTo($li.find('a')).hide(); $li.find('a').mouseover(function() { var top = $(this).position().top; var left = $(this).position().left; $(this).find('span').fadeIn()({ top: top, left: left }, 'slow'); }); $li.find('a').mouseout(function() { $(this).find('span').fadeOut('slow'); }); }); }); //]]> </script></div>


5.  Then korang boleh PREVIEW. SAVE kalau dah ok. 

6.  Pergi ke Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JAVASCRIPT. 

7.  Paste code ni dalam ruangan HTML tadi. 



<ul id="social">
  <p>Follow Us </p>
  <li><a href="URL BLOG/feeds/posts/default?alt=rss" id="rss" title="Follow Our Feeds">Rss</a></li>

<li><a href="MailLink#" id="mail" title="Subscribe To Our News Letter">Mail</a></li>

<li><a href="FaceBookLink#" id="facebook" title="Be Our FaceBook Fan">Facebook</a></li>

<li><a href="TwitterLink#" id="twitter" title="Follow Us On Twitter">Twitter</a></li>
  </ul>


URL BLOG : ganti dengan URL blog korang. 
MailLink# : ganti dengan link mail korang. 
TwitterLink# : ganti dengan link Twitter korang. 
Oren : Sweet tiles tooltips korang bila dihover. 

8.  SAVE. Then klik SINI. 

Artis dan Patung Beliau

Good morning ! Good morning ! Good morning !

Hah. Puas aku jerit. Nak lagi ? Hee. Lagipun 'Good morning !' tu cuma trademark aku. Haha. Ada ke ? Saja aku nak letak trademark. Problemos ? 

Tadi aku terjumpa satu benda yang best doe korang. Ni sesuai la untuk girls yang obses dengan patung-patung. Huhu. 
Macam lagu Mariah Carey pulak : Why u so obsessed with me, I don't want to know. 
 Taylor Swift

Ni kalau patung dengan orang pun sama je. Hehe. Tetap macam patung. 

Robert Pattinson


Tudia korang punya pontianak pucat. 

Marilyn Monroe


Ni kat Singapore pun ada. 

Zac Efron dan Vanessa Hudgens


Tak serupa pun. -.-  Rambut Zac tak sama dan Vanessa berisi. Fail !

dan serigala feveret korang, Taylor Lautner -.-


Nak kata bajet gagah dan hensem lettew ? -.- 


Maaflah korang. Aku bukan saja nak kritik. Hehe. Sori la kat kipas susah mati kat sana ye. Aku jeles sebab diorang tak buat patung aku. Haha. Macam hampeh ! 


OK bye. Assalamualaikum. 

February 12, 2012

Bila Bosan ...


Heh. Selamat malam semua. Dah solat ke ? Selamat bersolat maghrib. 

OK. Sebelum aku melabuhkan tirai aku pada hari Ahad ni ( ada tirai ke ), aku nak korang main sudoku ni. Ada beran ke ? Hehe. 

Actually, ni la game aku time aku boring yang teramat sangat. Nak main CityVille, internet memang siput haram. Grr. Nasib aku ni vegeterian. Puih. 







Tapi bukan tu je. Aku jugak main crossword puzzle. Oh hampeh betul kalau takde pen or pensel kat tangan. Aku siap beli 2 naskhah sudoku, tapi haram satu pun tak siap. Ahah.

So, selamat menjawab soalan 'SPM' ye korang. Haha. Masa diberi 2 minit dan 32 saat. Berani ke ?

OK lah. Bye. Assalamualaikum. Jumpa esok ok. Hee ^^Y

February 11, 2012

Oh Yummy !

Hai dan selamat malam korang. 

Ni aku nak bagi korang terliur. Haha. Macam aku cakap kat Cik Teddy tadi, malam ni aku agak kejam sikit. So, amik nie korang. 

Selamat Menjamu Selera



Ni macam milk shake je kalau aku tengok.


Oh waffer yum-yum. 


Ni aku tak tau spesis apa makanan nie. Haha. 


Oh panas-panas ! Haha. Dah terliur dah korang :D


Telan air liur je lah. Haha.


Hey sedap kot aku baru makan je tadi. Oh gemuk lagi lah aku. Korang terliur lettew. Haha. Oh kesian-kesian. Nanti aku belikan ye *tipu. 


Dah selesai misi kejam aku. Bye. Assalamualaikum. :D 

February 10, 2012

Doodle Aku Teruk

Oh hai. Waalaikumussalam dan selamat malam semua. * muka happy kerang busuk.

OK. Dah lama aku tak buat posting. Huhu. Dah kehilangan idea nak post apa. Semalam aku cadang nak post something guna gambar yang aku nak tangkap, tapi memang hampeh bila aku dapat tau kamera aku OKU. -.- 

Memandangkan aku dah makin jeles dengan doodle-doodle Cik Teddy, haha, assalamualaikum cik *sambil buat muka poyo. Arini aku nak release jugak doodle aku versi motion pictures. Alah, tak kisah lah dari penerbitan mana asalkan motion :P

Sori la doodle aku masih tak expert macam korang, hope korang faham apa yang aku lukis. Insya Allah, nanti aku akan buat yang lebih baik.

So, ini dia doodle aku ( gambar yang paling depan dan yang paling belakang bukan doodle aku ) -.- 



Photobucket

So, kalau dah baca tue, sudilah klik SINI dan SINI

OK lah korang. Assalamualaikum. 

February 07, 2012

10 Manusia Yang Didoakan Malaikat

Hai dan selamat tengah hari! Waalaikumussalam. 


Tadi aku explore profile kawan-kawan aku kat Facebook. Dan aku jumpak something yang bermakna untuk dikongsikan dengan korang. 

So, aku harap artikel ni membantu korang berjaya di dunia mahupun akhirat. Amin. 

10 Manusia Yang Didoakan Malaikat


 Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
 Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
 Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
 Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan dalam saf)
 Orang yang mengucapkan 'Amin' setelah imam menghabiskan bacaan surah Al-Fatihah dalam solat.
 Orang yang duduk di tempat solatnya setelah selesai solat.
 Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah. 
 Orang yang menginfakkan harta.
 Orang yang sedang makan sahur. 
 Orang yang menziarahi orang sakit. 

Itu sahaja. Aku hanya copy dan paste. Huhu. Assalamualaikum. 

February 06, 2012

Roti Sardin + Breadcrumb

Hai dan selamat malam. Azizi Said kembali! Gembira? Thumbs up untuk post nie. Hee. 

OK. Hari ni aku nak buat kelainan sikit. Asyik post pasal diri sendiri ja. Boring kan korang nak baca? So, dah sedia?

Resipi ni simple ja. Semua orang pernah buat. Aku buat sendiri tau. Hari-hari aku buat. Tapi bukan aku makan, aku jual. Hee. Tolong mak buat kuih untuk dijual. Alhamdulillah la, setakat ni keje abis je roti ni orang beli. 


Gambar hiasan

Bahan-bahan: 
  • Roti ( ikut korang lah nak pilih brand Gardenia ke apa, janji roti )
  • Serbuk Roti ( English: Breadcrumb) 
  • Tepung Gandum
  • Telur
  • Inti - bawang merah, sardin, cili padi, garam
Cara Buat:
  1. Gaulkan sardin dengan bawang merah dan cili padi yang korang dah potong. Garam secukup rasa. Dah siap inti korang ^^ 
  2. Sapu inti atas roti korang and then lipat roti tersebut. 
  3. Salut roti yang dah berinti tu dengan tepung gandum.
  4. Salut roti yang dah diintikan dan digandumkan dengan telur pulak.
  5. Salut roti yang dah diintikan, digandumkan dan ditelurkan dengan breadcrumb.
  6. Goreng sampai nampak perang-perang gitu. Hee.
  7. Oppss... baca bismillah dulu. Then, ngap! 
  8. Jangan lupa basuh pinggan! 

p/s: Kuantiti untuk tepung, telur, breadcrumb, roti atas korang sendiri. 

OK dah. OK lah tu aku share resipi. Hee. Nanti buat jual tau. ^^
Anyway, aku tak copy ye resipi ni. Aku type sendiri. Gambar je yang aku curik. 

OK bye. Assalamualaikum. 

February 04, 2012

Kenapa Aku ?

Hai dan selamat malam semua. 




Arini aku nak citer pasal kisah sedih aku. Nak dengar tak ? Actually tak sedih mana pon. Saja buat-buat sedih. So, korang kena sedih la kalau baca citer aku ni. Hee.

OK. Actually, aku rasa sedih dan takut sebab aku langsung tak mimpi apa-apa pasal result SPM aku ! Kawan-kawan aku banyak yang dah mimpi bagai pasal result SPM. So, aku macam mana? 

Aku rasa mcam dah hilang harapan nak grab banyak A untuk SPM. Cikgu-cikgu and family semua taruh harapan kat aku. Ya Allah, betapa sedihnya aku. Aku tak buat yang terbaik hari tu. 

Sekilas paper-paper SPM yang aku jawab hari tu : 

BM : Aku tak baca langsung pasal cerpen-cerpen yang kat belakang sebab aku sangkakan tahun baru untuk permulaan KOMSAS baru just masuk yang bahagian depan je. 

BI : Karangan aku macam hampeh! Aku kekurangan idea masa nak tulis. 

SJ : Ada segelintir soalan aku tak jawab habis sebab tak sempat! 

PI : Soalan convert tulisan jawi to rumi dan tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa aku tak jawab coz tak sempat!  

MM : Aku lupa steps! 

TI : Alhamdulillah senang walaupun susah sikit-sikit. 

MT : Aku tak jawab banyak soalan ! 

BIO : Aku jawab secara hampeh! 

CHEM : Planning experiment aku merapu coz aku tak tau experiment tu. 

PHY : Aku memang bodoh kat bahagian logic gates! 

Nampak kan ? Semua tak sempurna. Aku rasa malu nak jejak kaki ke sekolah. Kalau diberi peluang untuk ulang exam SPM, aku just jadi pak sanggup je. 

Ya Allah, tolonglah aku. :'( 

Muhammad The Chosen One


In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
Muhammad Ya Rasool Allah
You were so caring and kind
Your soul was full of light
You are the best of mankind
Muhammad Khaira Khalqillah

Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
Muhammad Ya Rasul Allah
Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by none
You are Allah’s Chosen One
Muhammad Khaira Khalqillah

Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I will try to follow your way
And do my best to live my life
As you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

Sallu ‘ala Rasulillah, Habibil Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Sallu ‘ala Rasulillah, Habibi Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Manusia Teragung Sepanjang Zaman

Waalaikumussalam kepada yang bagi salam. Selamat malam btw.

OK. Memandangkan 12 Rabiul'awal telah memunculkan diri sebentar tadi, di sini aku nak ucapkan 
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEPUTERAAN BAGINDA RASULULLAH SAW
Tiada sesapa yang dapat menggantikan tempat Rasulullah SAW sebagai manusia yang teragung sepanjang zaman. Kelahiran baginda ke dunia yang fana ini membawa sejuta cahaya, sejuta erti, sejuta kebenaran.

Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah. Itulah kalam yang membawa kepada ajaran Islam. Sesungguhnya Islam adalah ajaran yang benar, memenuhi seluruh aspek kehidupan. Tiada satu pun ajaran yang sempurna melainkan Islam sahaja dengan bersaksikan Allah SWT sebagai Pencipta yang Maha Esa.

Biarpun beribu tentangan yang dihadapi oleh Baginda Rasulullah SAW, baginda tetpa tabah dan sabar kerana baginya orang yang menentang perjuangan baginda tidak tahu erti sebenar tentang Islam. Alangkah mulianya baginda.

Marilah kita sama-sama mengamalkan sunnah dan hadis Rasulullah agar kita memperoleh syafaat di hari kelak. Insya Allah. 



Click to enlarge