April 27, 2012

Ubah

Sihat ? Alhamdulillah. 

Aku rasa buat post yang berilmiah tak mendatangkan masalah kan ? At least post ni mendatangkan function untuk korang. InsyaALLAH. 

MINUS YANG BIASA, ADD YANG BAIK

Benda ni langsung takde kena mengena dengan add friends dalam FB atau blog atau sewaktu dengannya ok. 

TOLAK : Bangun pagi giler malas sambil dok berseru sengsorang "OMG .. nak pegi kelas pulak! Hari-hari aku buat benda yang sama, boring arh!" Selimut ditarik semula. 

TAMBAH : Celik mata je terus berdoa, "Ya Allah, hari ni, lihatkanlah mataku kepada kebesaran-Mu, dengarkanlah telingaku kepada kalimah-Mu, ucapkanlah bibirku kepada memuji-Mu, indahkanlah perangaiku kepada apa yang Engkau perintahkan." 

---------------------------------------------------------------------

TOLAK : Berkhayal dalam kelas sambil mengutuk cikgu secara senyap-senyap, "Boring giler cikgu ni. Macam la aku ni jakun sangat tak tau benda-benda segala tok nenek ni." -.-

TAMBAH : Berwudhuk sebelum masuk kelas + doa, " Auzubillah .. jauhkanlah aku daripada godaan syaitan yang terkutuk penipuannya."

---------------------------------------------------------------------

TOLAK : Keja bergosip panas berperahsantan macam Melodi, " Buruk giler perangai.. ikut atok nenek dia lah tu!" 

TAMBAH : Banyakkan diam dan bercakap bila perlu + berdoa, " Ya Allah, dengan kasih sayang-Mu, perelokkanlah perangaiku dan orang di sampingku agar kami bersyukur dengan apa yang Engkau beri."

InsyaAllah. Harap post ni membantulah serba sedikit kan :) 

0 comments: