August 25, 2012

Bingkisan Doa

402444_378134298864204_100000029128203_1522392_1659842426_n_large

Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu.

Ya Muhaimin,
Jika aku jatuh cinta,
Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Rabbana,
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada-Mu.

Ya Rabbul Izzati,
Jika aku rindu,
Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah,
Jika aku rindu,
Jagalah rinduku padanya agar tidak lalai rinduku pada syurga-Mu.

Ya Allah,
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah,
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
Janganlah biarkan aku bertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah,
Jika kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,
Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.

All About Despicable Me

Last night I just watch Despicable Me for the fourth time, and I gonna watch it again next time. Damn they have that cute Minions with these three little kids. No wonder why the movie was so popular. 

3106087863_1_5_s9cs9owi_large

Tumblr_m5jcz451tn1r5zeheo1_500_large 


Tumblr_m61dqqkzw71ryhh1fo1_500_large

Tumblr_m7ci1jf02g1r3i7r2_large

Tumblr_m6kivochqr1rz88hto1_500_large 

Until I decided to put this video on my blog. Haha. Lol i bet you will laughed loudly when you watch this. 




Qasidah .. Jalan Daa!

Semalam sebelum aku tidur, aku teringat satu kuih ni. Teringin giler weh nak makan. Tapi aku lupa nama kuih tersebut. So, lepas tonton Despicable Me secara online, aku kejutkan mak aku pada pukul 4.35 AM ( macam tu lah ) dan minta mak aku masakkan kuih tu. 

Aku: Mak, esok boleh tak buatkan kuih yang warna putih-putih tu, pastu kat atas dia letak bawang goreng? 
Mak: Kuih apa tu ?
Aku: Entahla, kuih apa tak tau. Lupa dah nama dia. 
Mak: Kuih yang mana ? confuse
Aku: Takpa lah mak. 
Mak: Ni pukoi berapa baru hang nak tidoq ? Hai. Dah nak dekat pukoi 5 dah ni !   

Aku: On the way, sat nak makan kuih kapal terbang ni. 

Bila aku bangun pagi, aku terus tanya mak aku sama ada mak aku tahu ke tak kuih yang aku explain tu. Dengan muka bangga, mak aku cakap .. kuih QASIDAH. Aku tersenyum bangga. That's it mom, that's it. Tambah-tambah pulak, mak aku cakap, "Mak dah siap masak dah pun. Tu kat atas meja." Aku ..  :OOO 



Terbaik la weh. Korang pernah makan ? Hehe. Biasanya, kuih ni popular kat utara je. Tak tahu lah kalau kat tempat korang pun ada kuih ni. Tapi takpe. Dalam banyak-banyak kuih, kuih yang mak aku buat adalah kuih yang paling sedap.  Problemos ? ^^

Panduan Mengerjakan Solat Sekiranya Telah Lama Meninggalkannya

Aku asyik letak post Islamik je kan. Takpe lah. Sambil-sambil aku letak post ini, aku jugak sedar akan kelemahan diri. Bukanlah aku perfect sangat, cuma nak kongsi setakat mana yang mampu. Tangan yang menaip ini mewakili lidah. 

Tajuk post ni aku takde perli sape-sape. Aku letak post ni sebagai kesedaran aku sendiri dan anda yang sedang membaca kerana aku sendiri kadang-kadang lalai dari mengingati Allah. Astaghfirullah. Diharapkan post ni dapat membantu setakat yang mampu. 

 

1. Kesedaran amat penting sebagai muqaddimah untuk kembali mengerjakan solat secara konsisten. Kesedaran lahir dari hati yang masih ingin berubah demi kesejahteraan dunia dan akhirat. 

2. Azam.  Sebaik kesedaran wujud, tanamkan azam yang kuat dan bulatkan tekad untuk mengerjakan solat secara konsisten. Sekarang anda tahu apa sasaran anda.

3. Solat sekali dahulu, baru akan ada solat yang kedua. Ini adalah langkah pertama. Ingatlah, tiada solat kedua tanpa solat yang pertama dan seterusnya. 

4. Nota motivasi. Andai ada kata-kata semangat yang diilhamkan dalam minda dan hati, atau kata-kata motivasi daripada sesiapa jua yang boleh menghalang azam untuk kembali solat daripada terkubur, maka buatlah satu nota motivasi dan tampalkan di tempat yang mudah dilihat.

5. Fahami maksud dan bacaan dalam solat. Ini amat penting bagi merasakan kemanisan dalam solat. Kemanisan ini yang diharapkan akan menjadi ketagihan. 

6. Jangan tergesa-gesa dalam solat. Sebaliknya bersederhanalah dan ambillah sedikit masa untuk menghayati bacaan dan merasai nikmat sujud dan rukuk dalam solat.

7. Tingkatkan imaginasi. Semasa solat, bayangkan bahawa anda sedang menghadap Allah secara langsung tanpa sebarang tabir yang menghalang. Andai tidak mampu melakukan demikian, maka anggaplah bahawa Allah sedang melihat kamu.

8. Usaha dan doa perlu seiring. Kita sebagai manusia yang sering terdedah pelbagai ujian dan godaan amat memerlukan kekuatan untuk melawan semua godaan tersebut. Maka berdoalah mohon diberikan kekuatan untuk mengerjakan solat secara konsisten. 

9. Rasai ketenangan. Cuba perhatikan hari-hari yang anda lalui dengan mengerjakan solat. Dapatkan anda rasa satu ketenangan ? 

10. Rasakan keajaiban panggilan azan dengan diam sejenak dan hayati laungan keramat tersebut. Setersunya lantas bangun dan berwuduk. Berbahagialah dengan panggilan solat tersebut. 

11. Berfikir secara positif. Jangan sekali-kali berfikir bahawa solat akan mengehadkan masa anda bekerja, menghalang anda daripada bersosial dengan rakan-rakan dan sebagainya. Sebaliknya ia menjadi faktor kejayaan anda. Marilah menuju kejayaan. 

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani dengan memberitahu rakan-rakan atau keluarga bahawa anda ingin konsisten mengerjakan solat. Moga mereka dapat menyumbang ke arah satu perubahan yang diidamkan. 

13. Setiap perkara pasti ada musuhnya. Musuh solat ialah nafsu dan syaitan. Oleh sebab itu, lawanlah rasa malas yang berakarkan nafsu dan godaan syaitan terkutuk.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat bagi memastikan anda mempunyai ilmu yang sentiasa dikemas kini agar iman senang bercambah. Amal tanpa ilmu boleh layu akibat gersang akal tanpa ilmu.   

Credit to Solusi ◕‿◕
 

August 24, 2012

Kegembiraan Seorang Lelaki

Tumblr_m991xmsz1y1reyl74o1_500_large 
 Kebanyakan rasa gembira bagi lelaki muncul daripada tiga punca: 
  1.  Perkara yang diminati atau kemenangan seperti sukan.
  2.  Perkara yang memuaskan seperti mendapat zuriat.
  3.  Perkara yang membanggakan seperti lulus.
Setiap kemenangan memerlukan perjuangan. Sebab itulah ada pepatah mengatakan: "Tiada kejayaan tanpa perjuangan." Malah setiap perjuangan mesti ada titik peluhnya kerana berusaha dengan keras yang tidak berbelah bagi. Barulah akhirnya lahir perasaan gembira.
 
Setiap kepuasan memerlukan kesabaran. Sifat sabar dapat membentuk jiwa lelaki menghadapi kerenah isteri tercinta sepanjang tempoh mengandungkan zuriatnya. Dengan itu, setiap kemuncak kesabaran itu ialah kepuasan. 
 
Setiap kebanggaan memerlukan kebijaksaan. Seorang lelaki semestinya menginginkan otak yang cerdas dan bijak. Ini kerana kebiasaannya seorang lelaki cepat berfikir. Seterusnya mereka dapat menghadapai segala ujian dengan tenang. Maka, kegembiraan atas kelulusan tersebut milik lelaki. 
 
Apabila dirangkumkan ketiga-tiga perasaan gembira itu, maka terciptalah sebuah moto bagi seorang lelaki; kemenangan, kepuasan dan kebanggaan. Apa-apa pun, kembalikan ketiga-tiganya itu kepada Allah SWT yang telah memberi pinjaman kecil perasaan itu. Alhamdulillah. 
 
Simbolik daripada kisah: 
Daripada Abu Umamah al-Bahili RA, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang bersukacita dengan kebaikannya dan berdukacita dengan keburukannya, dia seorang Mukmin." (Riwayat Ahamd dan al-Hakim)
Credit to Solusi

Cinta High-Class

Don't know what to do today. So, I discovered Solusi with theme of Pasrah dengan Istikharah. Through the pages, I found this interesting article written by Fatimah Syarha, graduated from IIUM and Syeikh Ahmad Kiftaro University, Damsyiq, Syria. The article did I get from the magazine was just the summary from the best-selling novel, Cinta High-Class. 

NOVEL BESTSELLER BELI ONLINE! 

So, I decided to put this article on my blog and credit to Fatimah Syarha and her husband, Dr. Farhan Hadi as well as Solusi. 

I'm too lazy to put this on English, Malay .. can I ? I considered it as yes :)

Dalam Islam terdapat satu bidang ilmu yang dinamakan sebagai fiqh al-awlawiyyat atau fiqah keutamaan. Ia merupakan satu panduan atau satu kaedah ke arah memahami perkara-perkara yang lebih utama dalam agama. Menurut Dr. Yusuf Al-Qadrawi, fiqh al-awlawiyyat diistilahkan sebagai meletakkan sesuatu sesuai pada peringkatnya dengan adil. Maksud adil di sini adalah adil sama ada dari segi hukum, nilai dan pelaksanaannya. 

Remaja sinonim dikaitkan dengan cinta. Cinta sesama manusia merupakan fitrah yang dianugerahkan Allah SWT kepada semua peringkat umur manusia. Namun, zaman remaja adalah kemuncaknya kerana berlaku pertukaran fasa kanak-kanak ke alam dewasa, apatah lagi peringkat remaja mencari identiti sebenar diri mereka sebelum melangkah ke alam dewasa. Ketahuilah, zaman remaja perlu diurus dengan baik dan atas jalan yang benar agar natijahnya kelak adalah sesuatu yang bukan sahaja mendatangkan kebaikan buat diri sendiri, tetapi mendamaikan hati ibu dan ayah serta mendapat keredhaan Allah SWT.

Cinta boleh dikategorikan kepada cinta biasa, cinta luar biasa dan cinta high-class. Cinta high class ialah perkara yang lebih baik.

1. Cinta Biasa
"Meow..". Seekor kucing jantan mengejar kucing betina dengan galak bunyi ngiauannya. Lebih nyaring dan panjang daripada biasa. Seperti haiwan, begitulah juga manusia. Wanita dan lelaki saling tertarik dan itu perkara biasa. Apabila ada sesuatu yang dipandang dan didengar yang dapat menarik perhatian seseorang, perkara itu akan membuatkan seseorang ingin mengetahui lebih lanjut tentangnya. Bukan sahaja tertarik, wanita dan lelaki juga difitrahkan dengan perasaan saling mencintai. Ia perkara biasa yang dialami orang ramai. Islam menolak sistem yang cuba menghapuskan terus fitrah ini seperti menjadi rahib dan menolak perasaan cinta serta keinginan untuk berkahwin dengan alasan untuk mengelakkan diri daripada mendapat mudarat cinta. Sebaliknya, Islam menawarkan solusi terbaik iaitu pernikahan agar fitrah dapat disalurkan menjadi barakah. Itulah cinta biasa, perasaan yang sedia ada dan fitrah dalam hati setiap insan. 
2. Cinta Luar Biasa
Namun, cinta luar biasa tidak dinilai pada sehebat mana cara pertemuan pasangan tersebut, atau sejauh mana perhubungan cinta mereka diuji dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Wanita dan lelaki yang dibuat tanpa kesedaran dan batasan dengan perasaan cinta ini, akan sanggup berkorban segala-galanya demi cinta. Bahkan mereka cuba membuktikan kepada dunia bahawa cinta mereka begitu mendalam dan luar biasa. Sedarkah mereka akan akibatnya ? Demi cinta, sanggup mengetepikan keluarga dan tinggal sekedudukan dengan si dia. Luar biasa! Demi cinta, bayi sanggup digugurkan dan dikisar di dalam blender. Luar biasa! Demi cinta, sanggup menelan racun dan terjun bangunan. Luar biasa! Demi cinta, hubungan cinta dan perkahwinan dibanjiri dengan kemewahan dan kekayaan yang melampau. Luar biasa! Semua itu luar biasa. Ya, luar biasa yang membawa binasa. Tanpa asas agama, maruah diri sanggup dikorbankan. Islam menutup pintu-pintu yang membawa kekejian untuk melindungi lelaki dan wanita daripada punca-punca keghairahan dan pencetus fitnah.
3. Cinta High Class
Wanita dan lelaki yang bercinta selepas nikah akan saling melengkapkan keperluan diri, pengetahuan dan agama pasangannya. Ini jauh lebih luar biasa dan dikategorikan sebagai cinta high class. Jika belum menikah, cinta menjadi high class apabila teruna dan dara saling tinggi mujahadah. Fahamkan si dia dengan cara yang benar serta kurangkan perjumpaan dan komunikasi. Ia hanya dibolehkan atas dasar urusan dan keperluan sahaja dengan menjaga syarat dan batasan. Jika di luar batas urusan, sekatlah kemahuan tersebut kerana ia bukan atas dasar keperluan yang benar-benar perlu. Dalam menilai antara keperluan dan kemahuan, mintalah fatwa dari hati. Hati yang sihat dan sejahtera dapat membezakan antara kebaikan dengan dosa. Kebaikan itu ialah perasaan tenang dalam hati. Dosa itu pula adalah perasaan was-was dan syak dalam hati. Nikmatilah indahnya saat menahan perasaan cinta dan rindu kerana apabila telah halal perhubungan itu, ia akan dipenuhi dengan pelbagai keterujaan. Daripada al-Nawwas bin Sam'an r.a, Baginda SAW menjawab apabila ditanya tentang kebajikan dan dosa, maksudnya: "Kebajikan itu ialah keelokan budi pekerti dan dosa itu ialah apa-apa yang tergetar dalam dirimu dan engkau benci orang lain mengetahuinya." (Riwayat Muslim). Terdapat juga hadis daripada Wasibah bin Ma'bad, beliau berkata: "Aku telah menemui Rasulullah SAW dan bertanya tentang kebajikan dan dosa. Lalu, Baginda bersabda yang bermaksud: 'Engkau datang kerana mahu bertanya tentang kebajikan?'. Aku menjawab: 'Ya'. Baginda bersabda, maksudnya: 'Himpunkan jari-jemarimu dan letakkan di dadamu. Lalu, mintalah fatwa daripada dirimu dan hatimu. Kebajikan itu ialah suatu perkara yang membuatkan diri dan hati berasa tenang dengannya. Dosa itu pula ialah suatu perkara yang tergetar dalam dirimu dan teragak-agak (keliru) di hati, sekalipun ada orang yang memberikan fatwa kepadamu dan membenrkannya." (Riwayat Ahmad dan al-Darimi)

(print image) 

PELAN TINDAKAN

Kriteria cinta high class ialah:
  1. Cinta yang mendaulatkan Allah sebagai yang pertama
  2. Cinta kerana Allah
  3. Cinta yang bermujahadah melawan nafsu
  4. Cinta tanpa seteru ( menjaga hubungan sesama manusia - hablumminannas).
Prof. Dr. Yusuf al-Qaradawi berpesan mengenai cinta high class ini: " Pernikahan yang baik ialah pernikahan yang tiada halangan daripada kedua-dua pihak, ibu bapa, adat dan undang-undang." 
 
Cinta bukan hanya melibatkan dua pihak; lelaki dan perempuan sahaja. Cinta yang baik memelihara hubungan yang baik sesama amanusia (hablumminannas). Fikirkan tentang pernikahan yang berlaku tanpa wali, kahwin lari tanpa restu keluarga dan hubungan bebas sebelum berkahwin. Ia mungkin sah, tetapi adakah ia mencapai tahap high class ? Serapkan hablumminannas dalam cinta high class ini, moga-moga insan yang berada di sekeliling akan mendoakan keberkatan dalam rumah tangga yang akan dibina. 
 
Berdoalah agar memiliki cinta yang high class: "Ya Allah, aku memohon cinta-Mu dan cinta orang yang mencintai-Mu serta amalan yang menyampaikan aku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikan cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk (ketika panas terik)." (Riwayat al-Tirmizi)
 
Again. credit to Fatimah Syarha, Dr. Farhan Hadi and Solusi. 

Title Not Included


i stalk :)

the truth of love life.


let you know that i miss you.

Me and My Feeling

Tumblr_m8fv38n1kz1r6ipclo1_500_large
That's could be me :) Once my tears drop, I'm asking why and why. But thank you for your concern. Your message on that evening made me happy. Really appreciate it. Seriously, I've deeply fall in love with you. But that's why. Delaying our love story is the best way. 

InshaAllah, we will meet again one day. 

I closed my FB, less active in message and tweeting so that the word " I miss you " will accumulate in my life waiting to be spill them out once I meet you. And there. My secret revealed.

This post is simple. But meaningful. Credit to Allah cause give me the chance to meet you, even we never talk to each other. But this blog is my medium. 

Tumblr_m6179ampap1qbjt25o1_500_large

A Post Is A POST

Pigeons 

which step have you reached today? 

Exercise Ball Stunt



August 23, 2012

Cats Here and There

Tumblr_m97qhnc1o61rqkyh9o1_500_large 
I'm so Muslimah ~!

 3089402401_1_15_vhbauiai_large 
Your finger just like "Finger Lickin' Good". Damn you ate KFC without me !

Prada5_large
And yeah, g .. g.. g.. goo.  gggooo.. golllllll !!!!

Tumblr_m4ofszxojy1qd785io1_500_large
My fake face for my profile pic in Facebook. 

376713_457298497636813_1286795451_n_large 
And that's it !!

 

 

Islamic Art

 
Dream with me Tomorrow’s coming And even if it doesn’t come, We will bring it ourselves. Let’s being to tackle the road All our steps will lead us to our dream. Dream with me Tomorrow’s Coming And if it doesn’t come, We will bring it ourselves. Let’s being to tackle the road All our steps will lead us to our dream. No matter how many times we fall We can always get up We can break through the darkness We can turn our night into a thousand days. But let’s just dream… No matter how many times we fall We can always get up We can break through the darkness We can turn our night into a thousand days. But let’s just dream… Dream with me, my friend Our dreams will pave the way What I care about is the Innocent’s dream, No matter what it is, His soul will stay close to us, No matter how long the journey is, And even if we get lost along the way, Our eventual reunion Will lead us to our dream.

Thanks Allah

 581332_481177101908704_812454565_n_large

Thanks Allah. 

This simple, mini heart attack has shown me the way. 

It's hurt, but that what I've supposed to have. 

I don't know what to do know.

I'm stress. Lonely. Sitting at the corner. 

I'm so stupid where I should dumped into those grave fill with snakes. 

And yes, that was the place where I should stay.

This little world doesn't make sense to me. 

I'm too bad to integrate with people I know, as well I don't really know. 

Dear Allah, hoping that I'm on way to meet you. 

Thanks for your love, Allah :) 

Special Post for HER



I'm not throwing you away like you said in your blog last night. And of course, I will not forgetting you. I've said I will find you in the future and we become so-related relation. InsyaAllah, if we are meant to be together. 
The main and the only purpose I said about this last night is because I want to delay our relation because I want you to become my mate in the future, so that we can stay and live happily ever after.  Like what our old folks said, relation in the early age doesn't live longer when the couple get married. Therefore, I want you to know that I am determined to make you complement my life in the future. I will pray that Allah has set us both together to live together.         
In addition, our actions by replying SMS, tweets and others make me feel guilty because I was disturbing the life of a daughter of their parents. As you know, I quickly feel guilty to this and this. If you can identify this verse last night, "ayat bunga", you will know what I'm trying to get across today through the SMS I sent earlier. Last night, I was quite shy to send the thing, because I would be worried if the controversy raised up. But now it is getting worse, not like what I had expected. It is my fault that I always ashamed of the things that are not supposed to be ashamed of.   
Other messages which I send to you actually run away from my original intention. I want to apologize on the matter. Once I want to send the original message, the ideas come and leaving the right idea so after I received the latest message from you. You might think I just want to give reasons for one, but this is the truth reason. It's up to you whether to believe it or not.     Dear QA, please understand on what I'm trying to say about. Maybe it's just texts and hey, there's are letter in it :'( they all come from my little heart where Allah had give me once I'm a fetus. There are no replacement after you. It's okay if you don't want to forgive me, but you said our BFF will still last longer, right ?    
Why I'm deleting my FB ? Just I said to you before, it's because I'm afraid of Jewish influence. I've said it before, and now its really happen. Why I'm not deactivate my Twitter ? Because I want to continue reading about your update about me.   
DAMN ME ITS ALL MY FAULT ! Dear Allah, I hope you can take my life earlier and let me stay safely inside your Earth, beside my late father. Why should I stay on your Earth if I can respect others ? I'm too bad to be one's khalifa, and I wonder, why should I get the chance to be a human being, as human being is too perfect where I can't to cope with.  
Thanks Allah for everything. Alhamdulillah. I really love you and I hope I can back to you in this short time. So then everyone happy.   
 
احلم معايا.. ببكره جاي
ولو ماجاش.. إحنا نجيبه بنفسنا
نبدأ نحاول في الطريق
كتر الخطاوي تدلنا على حلمنا
مهما نقع نقدر نقوم
نشق نتحدى الغيوم
نلاقي ليلنا ألف يوم
بس إحنا نحلم
احلم معايا يا صديق
تطوي الخطى أرض الطريق
يهمني حلمي البريء
مهما يكون
يفضل بروحه جنبنا
مها يطول بينا الطريق
لو حتى تُهنا يا صديق
يرجع لُقانا يضمنا
على حلمنا
بس إحنا نحلم
#Typing with this annoying tears.

August 15, 2012

#Teringin Beraya Bersama


Baru-baru ni Twitter dilanda bahang raya dengan penampilan hashtag terbaru iaitu #TeringinBerayaBersama. Dirasmikan oleh @LyssaFaizureen atau Kak Lyssa kita yang memang Tweetfamous dan Famous Blogger kat Malaysia. Hebat la wehh. Baru semalam je keluar hashtag ni, dah jadi trending kat Twitter ha yob. 

Masing-masing busy dengan hajat masing-masing nak beraya dengan sape. Yang paling tak boleh blah, ada yang berhajat macam kat bawah :
#TeringinBerayaBersama @justinbieber dengan @zaynmalik. Dulu selalu kutip duit raya sama sama. Now dah famous. Lupa aku. Sampai hati korang. 
#TeringinBerayaBersama @justinbieber nak sangat tengok dia pakai baju kurung :') 
- Maaf la ye. Aku suka ambik tweet orang yang bagi aku geli kaki - 

Meanwhile, aku pulak dengan tweet aku : 
 

Jeles ? :p Haha. Marah kang Queen aku nanti. LOL.

#Wordless Wednesday


You alone 

August 14, 2012

Sedetik Bersama #UAI



Tadi aku selongkar twitter Ustaz Azhar Idrus ( not the real Ustaz Azhar Idrus, just fanpage ) dan aku jumpak quote ni. Agak menarik la untuk aku post kat dalam blog aku yang dah bersawang ni. Hehe. Alang-alang stalk twitter beliau, aku cedok lah kan sikit-sikt. Takpo kei ? ^^

Banyak jugak lah quote yang menarik kat @UstazAzharIdrus. So, sesiapa yang ade Twitter, jange lupo deh nok follow ustaz. Ambo pulok yang tolong promote. Er. *actually, aku orang penang haa. Saja dok cakap kelantan, syok jugak weh. Jangan marah cek naaa. 

So, apa yang korang dapat dari quote Islamik UAI kat atas ? Jangan lupa share tau. Feedback anda diucapkan terima kasih. :) 
Credit to @UstazAzharIdrus

Me at KMPP


Korang tau ke bende tu KMPP ? KMPP tu Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Alhamdulillah, aku dapat sambung belajar kat situ sejak 28 Mei lepas. Lama kan baru nak update blog ? Hampeh betol Azizi Said ni.

Sebenarnya life kat matriks ni best la jugak. Tapi agak tension lah. Ye lah, kau study kat mana pun tension mesti ada. Mentor aku, Puan Laili Syahidah bt Mohd Asin cakap stress itu baik sebenarnya, tapi jangan overstress. Betul jugak apa yang beliau cakap. Dengan stress, kita rasa bersemangat nak study dan kejar apa yang tertinggal dan at least beat orang tu dan ini. See ? :)

Disebabkan itu, practicum-mate aku mula cakap aku ni 'budak pandai'. Sampai ada yang cakap diorang jeles dengan aku sebab aku macam pandai je dalam semua subjek. Walaweh. Takdenye aku pandai. Sebenarnya aku takut dengan diorang. So aku push and push diri aku sendiri. 
Tapi keadaan amatlah menyedihkan bila aku banyak cuai dalam UPS.TT^TT actually, soalan dia senang giler, tapi aku terlebih excited nak jawab, so serve it right.
 Aku giler enjoy study kat matriks. Lecturer semua baik belako deh. *terkeluar dah klate ambo. Actually, aku baru belajar kecek kelate ^^ hehe. Lecturer kat sini semua aku panggil cikgu je. Sebab diorang yang suruh buat macam tu. Diorang cakap matriks ni macam selangkah nak ke universiti, sebelah kaki di sekolah lagi dan sebelah kaki lagi di universiti. Matriks ni macam perantaraan la. So, thats why diorang suruh panggil cikgu je :)

Ditambah pulak dengan kehadiran kawan-kawan lama aku dari SMK Bandar Baru PERDA, SMS Kepala Batas dan MRSM Beseri, ada jugak dari SK Permatang To' Kandu, even ada cikgu aku dari sekolah rendah pun dah jadi lecturer kat KMPP. 

Aku dapat kawan-kawan baru dari practicum-mate/ classmate dengan roomate. Memang best lah diorang. Kat diorang lah aku blaja kecek kelate. Hehe. Ditambah pulak dengan kehadiran 'Aisyah dalam practicum aku, fuhhh, bising satu kuliah.


Oh by the way, jadual belajar kat matriks ni terbahagi kepada 3; kuliah, tutorial, amali. Kuliah cikgu mengajar teori dan sometimes calculations, kelas tutorial adalah kelas untuk kita practice itu ini untuk faham lagi dan lagi, manakala amali pulak adalah kelas eksperimen, alah macam time korang buat PEKA kat sekolah tu, macam tu lah.



Gambar kat atas ni pulak adalah gambar kitorang time Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB) bersama fasilitator kitorang, Kak Zarikha. Serius aku cakap, fasi-fasi time MPPB ni sangat best weh. Sporting giler. Tak cepat melenting dan tak membuli. Even ada cikgu cakap, matriks takde buli-membuli tetapi untuk berkasih sayang. Haha. Lawak betul lah.  Alhamdulillah, at least kehadiran fasi-fasi ni membangkitkan semangat kitorang nak belajar kat sini. Hehe. Terima kasih fasi :) 

Ok dah la. Dah nak masuk waktu berbuka puasa ni. Bye semua. Assalamualaikum.

August 13, 2012

Misteri Hidupan Marin Tak Dikenal Pasti : Ikan Duyung


Pada Tahun 1493, Christopher Columbus telah belayar mendekati Pulau Haiti di kepulauan Hawai, beserta para awak² kapalnya dan kemudiannya telah melihat tiga makhluk aneh yang muncul di permukaan laut luas berdekatan sebuah gugusan karang.

Mereka amat kehairanan tatkala melihat wajah dan bentuk fizikal makhluk tersebut kerana separuh tubuhnya adalah seperti manusia dan separuh lagi adalah seperti tubuh seekor ikan. Berlainan sekali dengan makhluk² yang pernah mereka jumpai di muka bumi ini. Ketika mereka sedang mencari jawapan daripada rasa kehairanan itu tiba-tiba ketiga-tiga makhluk tersebut menghilang ke dalam lautan luas dan meninggalkan para awak² kapal yang kebingungan.

Pengalaman aneh itu terus membayangi fikiran Columbus sepanjang hidupnya dan telah menjadi perbincangan hangat di mana-mana tempat mereka berkumpul. Malah dalam satu terbitan jurnalnya, pelaut Sepanyol itu (kelahiran Itali) telah menukilkan dalam catatannya bahawa makhluk itu wajahnya benar-benar menyerupai manusia tetapi bermula dari pinggang ke bawah makhluk itu adalah seperti ikan. Nota Columbus itu telah mengundang pelbagai pertanyaan kepada para pembaca. Seterusnya menimbulkan polemik dan perdebatan serius daripada para saintis dan orang awam sehinggakan ia berlarutan selama ratusan tahun.

"Masakan wujud manusia yang mampu hidup dan tinggal di dalam lautan padahal untuk hidup dalam air makhluk hidup tersebut harus mempunyai insang?" Fikir para penyelidik yang setengah percaya setengah tidak tatkala membaca catatan Columbus berhubungan dengan fenomena misteri itu.

Tulisan berkaitan makhluk misteri tersebut yang ditulis oleh penemu benua Amerika itu hingga ke saat ini terus berkembang. Bahkan selain Columbus, kononnya terdapat juga seorang pelaut Inggeris bernama Henry Hudson yang mengakui pernah bertemu dengan mahkluk aneh sepertimana yang telah ditemui oleh Columbus. Ia mengakui penemuannya dengan makhluk misteri itu adalah pada tahun 1608. Makhluk aneh tersebut telah dijumpai di sebuah gugusan pulau yang sebahagian daratannya sedang diliputi salji. Kisah perjalanannya mengharungi "tujuh samudera" yang di antaranya ke kawasan gugusan pulau-pulau di Siberia, Kutub Utara yang masih lagi asing daripada kesan jejak manusia.

Ditulis di dalam buku "The Adventures" ia menceritakan ketika waktu siang, beliau dan para awak² di dalam kapalnya sedang belayar di lautan Utara Russia. Lalu dengan tiba-tiba melalui teropong seorang pelaut telah terlihat sekujur susuk tubuh yang mencurigakan berada di pinggir pantai sebuah gugusan karang yang sedang diseliputi salji. Digambarkan bentuk makhluk itu pada bahagian atas jasadnya adalah seperti manusia. Lekuk tubuhnya sangat jelas, memiliki rambut panjang terjurai dibalik bahu yang putih. Bahagian tubuh bawahnya yang ada di permukaan pasir pantai pula menyerupai seekor ikan. Setelah makhluk tersebut mendapati terdapat kapal yang sedang mendekati mereka, kawanan makhluk itu pun dengan pantas terus menghilangkan diri di dalam kedinginan laut utara Russia.

Pelbagai teori dan analisa daripada pelbagai belahan bumi telah dikaitkan dengan misteri kewujudan ikan duyung. Namun setelah sekian lama, bukti demi bukti pun mulai tersingkap, sama ada yang berupa mumia, gambar di dinding kuil, bangunan kuno, mahupun bukti berupa patung-patung purba.

Kisah manusia ikan ini nyaris sahaja menjadi seperti kisah UFO atau makhluk purba yang lain seperti, Lochness, ular naga, dan big foot yang telah berkembang tanpa tiada jalan penamat dan terus menjadi bahan berita berdasarkan penemuan dan bukti bukti di tapak penemuan ditambah pula dengan pelbagai bentuk ujian dan kajian yang dilakukan. Maka ada sesetengah para saintis telah menyimpulkan yang pada dasarnya mereka bersepakat bahawa makhluk² aneh tersebut merupakan salah satu daripada spesis makhluk hidup yang pernah wujud di muka bumi ini yang mungkin telahpun pupus pada masa sekarang.

Hingga kini, kemajuan sains dan teknologi marin di dunia pada dasarnya masih lagi belum mampu untuk mengungkap lebih jauh data-data yang berkaitan dengan kehidupan makhluk air misteri ini. Dengan peralatan dan teknologi canggih yang ada sekarang, para saintis kononnya baru sahaja mampu untuk menyelam hingga ke kedalaman sekitar 4.000 meter sahaja. Para saintis berkata, 70 peratus isi bumi ini adalah air lautan yang sedang dihuni oleh dua trilion spesis biota laut yang kehidupannya masih lagi belum mampu untuk disingkap. Namun apa yang sudah diinvestigasi oleh para pengkaji saat ini hanyalah tidak lebih daripada angka satu peratus sahaja.

Di dalam catatan dokumentari antarabangsa lain yang telah dihasilkan oleh seorang veteran Perang Dunia II dan ahli ilmu pengetahuan alam yang berbangsa Yunani bernama Pulini, dalam karya abadinya yang berjudul (terjemahan) "History of Universe" (Sejarah Alam) dikatakan bahawa berdasarkan bukti dan data yang ada sekarang yang diperolehi dari seluruh belahan bumi berkemungkinan kewujudan makhluk setengah ikan tersebut tidak perlu lagi diragui. Ia bahkan mengandaikan dengan pasti bahawa makhluk air yang misteri itu sebenarnya mempunyai kaitan dengan lagenda benua kota Atlantis yang telah hilang.

Seorang pengkaji lain yang bernama Doktor Yelimiya iaitu seorang saintis dari Rusia juga menceritakan bahawa sekumpulan pelajarannya yang terdiri daripada para pengkaji biota laut juga telah menemui suatu makhluk yang aneh. Mereka menceritakan bahawa telah menemui sesusuk tubuh mumia makhluk misteri di sebuah gua pesisir Pantai Laut Hitam yang merupakan sebahagian dari wilayah Rusia Selatan. Khabar penemuan ini telah disebarkan di dalam sebuah jurnal ilmiah. Mereka mendedahkan susuk tubuh makhluk yang ditemui tersebut berbeza daripada penemuan-penemuan mereka sebelumnya di daerah lain.

Makhluk aneh ini tampak benar-benar seperti seorang wanita dan berkulit hitam. Fizikal mumia ini bermula dari ekor hingga ke pinggangnya adalah bersisik seperti ikan dan bentuknya juga adalah sepertimana seekor ikan, sementara dari bahagian tengah tubuhnya dan ke atas pula menyerupai tubuh manusia wanita dengan panjang keseluruhannya 173cm. Daripada ujian carbon yang dilakukan, para ilmuan meyakini usia makhluk tersebut ketika meninggal dunia adalah berusia lebih daripada 100 tahun dan usia mumianya mungkin berumur sekitar 4.000 tahun.

Di Indonesia, terdapat sejenis ikan duyung yang bentuknya seperti ikan lumba-lumba. Hidup berkelompok di perairan Timur Indonesia dari Pulau Bali hingga ke NTT dan Kepulauan Maluku. Ikan ini sangat jinak dan termasuk haiwan yang akan menyusu anaknya dan berada dalam golongan mamalia laut kerana menyusui anaknya yang sepertimana sifat ikan paus yang juga berada dalam kategori haiwan mamalia laut. Uniknya binatang ini adalah apabila tubuhnya terkena tiupan udara maka dari bahagian kelopak matanya akan mengeluarkan air seperti air mata. Air inilah yang mungkinnya sering kali dikatakan dengan nama panggilan air mata duyung untuk diproses menjadi minyak duyung yang mengandungi khasiat dalam perubatan dan kononnya juga dalam ilmu pengasih.

Apabila melihat kepada data yang diberikan di atas, makhluk purba yang bernama ikan duyung yang berupa jasad separuh ikan dan manusia ini mungkin sememangnya pernah wujud dan dipercayai pernah hidup di muka bumi. Berbeza dengan kewujudan ular naga atau makhluk-makhluk misteri lain kerana bukti-bukti fosilnya hingga sekarang masih lagi belum berjaya ditemui. Sementara penyebaran maklumat mengenai kewujudan makhluk "ikan duyung" dan naga di dunia sudahpun bertambah luas. Namun apakah ikan yang separuh tubuhnya seperti manusia cantik ini masih lagi wujud dan hidup bebas di lautan pada masa sekarang? Tentu sahaja masih perlukan banyak masa lagi untuk dibuktikan.

Video Pembuktian Ikan Duyung ( entah betul entah tidak )


P/S: Artikel ini sekadar perkongsian