November 18, 2012

Tutorial: Download Filem atau Video


Ana dapat permintaan daripada kawan-kawan ana yang inginkan tutorial download filem. Actually, ana pun baru je tau tutorial ni. Maklumlah, pihak matrikulasi tak kasi pelajar keluar outing dalam masa seminggu selepas habis final exam. Sedih betul la. 

Okay. Firstly, antum pergi ke www.300mbfilms.com dan antum boleh cari filem-filem yang antum nak download. Tetapi, sekiranya antum browse internet guna Google Chrome atau Firefox, antum semua boleh guna extension FLV Downloader untuk download video dan filem yang boleh DITONTON secara online waima di YouTube atau www.hdmgalaxy.com (website yang menyediakan tontonan filem online). 

Untuk video yang boleh ditonton secara online (sekiranya antum nak download sekali) seperti di YouTube atau HDMGalaxy, antum boleh buat macam ni. 

Click the image for a better look

Ana guna FLV Downloader untuk download video dari YouTube atau mana-mana website yang boleh tonton video secara online. FLV Downloader tu seperti yang tertera di gambar, yang berwarna biru.  

Tetapi, sekiranya antum nak download filem-filem yang agak besar saiznya, mungkin dalam 300 MB ke atas, antum boleh guna cara ini. Dan kebiasaannya, website sebegini tak menyediakan tontonan secara online, jadi, antum kenalah men-download-nya. Hehe. Contoh website tersebut adalah www.300mbfilms.com

1. Cari dahulu filem yang antum nak download. Misalnya, antum nak download ParaNorman. 

Click the image for a better look.

2. Selepas dah jumpa filem ParaNorman, scroll ke bawah sikit dan antum akan jumpa link READ MORE. Klik link READ MORE. 


Click the image for a better look. 

3. Selepas dah klik READ MORE, antum akan dibawa ke satu web page. Di situ, antum scroll bawah sikit dan antum akan dapati dua link yang tertulis "CLICK HERE TO get links." Klik mana-mana satu link, sebab kedua-duanya akan pergi ke web page yang sama. 

Click the image for a better look

4. Okay antum boleh tarik nafas sebentar dan tengok bumbung rumah antum. Hehe. Then, antum dibawa ke satu web page yang berlatar belakang hitam, kan ? Kat situ ada diminta password. Okay antum isi password ni: 
300mbfilms 
Click the image for a better look

Selepas dah isi password, klik SUBMIT. 

5.  Antum sekarang dibawa pergi ke satu web page lain pula. Rupanya seperti gambar di bawah ni, kan ? Okay. Antum boleh pilih salah satu uploader (Hulkshare, BF, Filecloud etc.) untuk download beberapa part video yang disediakan. 

Click the image for a better look

Ana ingin ingatkan antum bahawa antum kena download SEMUA part untuk uploader yang telah dipilih. Contohnya, antum bercadang nak download part dari Hulkshare, so antum kena download semua part yang disediakan, Part 1,2,3,4, dan seterusnya. Selepas antum klik part tersebut, download akan start. 
Ana selalunya guna Hulkshare atau FileCloud atau MF (MediaFire) sebab uploader yang lain kadang-kadang tak berfungsi atau tak menyediakan link download filem. 

6. Selepas antum dah habis download kesemua part yang disediakan, antum kena JOIN part-part tersebut. Sebelum JOIN part tersebut, antum kena download HJSPLIT dahulu. Google sahaja HJSPLIT okay. :) 

7. Then, untuk JOIN part yang dah download tu, antum boleh tengok video ni. 


Bila antum join part tu, jangan risau sebab part yang dipilih hanyalah part .001. Hasilnya nanti akan membentuk sebuah video yang boleh ditonton. So, antum dah berjaya download filem :) Alhamdulillah. 


1 comments: