May 31, 2015

Mari Bedah Tikus!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Adalah satu kewajipan bila jadi pelajar Biologi, kita takkan dapat lari dari bedah tikus, katak, main dengan hidupan laut, lukis pokok, bunga, ambil darah dan lain-lain. Sungguh aku tak dapat lari dari semua tu, tambah-tambah lagi aku ambil kos Biokimia. 


It is quite interesting, actually. Tak pernah cukup dengan pengalaman bedah tikus. Masuk universiti ingatkan dah takde bedah bedah tikus, katak, rupanya ada juga. Bagi yang ketar lutut, kecut perut, mungkin akan trauma dengan bedah bedah tikus, termasuk jugalah yang penyayang kepada haiwan.

Sebagai demonstrasi, pensyarah Pusat Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Prof Madya Dr Nazlina binti Ibrahim melakukan pengimunan dan pendarahan kepada arnab terlebih dulu supaya kami faham perjalanan proses eksperimen. Arnab tersebut, fuuhh, besar! Terkejut aku sampai terasa sayang nak tengok dia kena suntik. 


Di bawah kursus Imunologi, kami didedahkan dengan cara dapatkan sel-sel T dan B (sel imun) daripada timus, limpa, bone marrow dengan kaedah dissect tikus atau dikenali juga sebagai mencit (tikus makmal). Namun sebelum pembedahan dijalankan, kami diminta untuk suntik atau imunkan mencit dengan bakteria yang bertindak sebagai antigen seperti Salmonella typhimurium atau Escherichia coli, seterusnya ambil darah mencit untuk dapatkan serum. Darah tersebut diambil dengan memotong sedikit ekor mencit dan darah dikeluarkan melalui ekor. Selepas mencit dibiarkan seminggu untuk tindak balas imun berlaku, barulah kami dibenarkan untuk menjalankan pembedahan.


Firman Allah SWT yang bermaksud: “Adakah sama orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang yang berakal sempurna.”(Surah Az-Zumar, ayat 9)


Orang luar atau orang bukan Biologi mungkin akan anggap kami ini kejam dan sebagainya. Tapi kami sebenarnya bertindak untuk memahami apa yang berlaku dalam sistem biologi badan supaya membawa kebaikan kepada masyarakat dan agama untuk masa depan. Buang pemikiran negatif, fikirkan yang negatif saja. 

May 30, 2015

Pelihara Tikus Babi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ini, taklah baru sangat sebab aku malas nak update blog, jadi kisah ini lebih kurang baru lagilah. Memang betul aku dah mengidam lama nak bela binatang tikus babi ini. Kecomelan babi ini buatkan hati aku tergugat. Imanku luntur. 

Sejak dari semester lepas, aku telah buat beberapa pilot study tentang tikus babi ini. Penyelidikan gitteww. Namun, apa itu tikus babi? Halal ke kalau dipegang? Tikus babi? Babi? Sebenarnya, aku sedang maksudkan GUINEA PIG atau dalam bahasa Kesultanan Melayu Melaka, digelar sebagai tikus belanda. Mungkin orang Belanda bawa ke Tanah Melayu mungkin lulz. Tapi kenapa babi? Mungkin muncung panjang dan telinga macam babi. Tapi halal okay. Sebab literally bukan babi.

Sambil-sambil survey tikus babi, aku juga survey tikus longkang kedai mamak chinchilla. Ya Allah, binatang rodent ini kenapa semua comel? Baru-baru ini aku pulang bercuti ke Penang, aku terjumpa seekor chinchilla dijual di pet shop Tesco Extra Seberang Jaya. Ya Allah. Comelnya! Besar lagi dari arnab. 

Tapi memandangkan aku dah bela tikus babi sekarang, jadi mak aku melarang bela tikus-tikus haram yang lain. Bukan sebab apa. Masalah nak menjaga. Maintainance tinggi oih. Nak beli serbuk kayu, pellet itu bukannya murah. 

Kembali kepada topik asal, iaitu tikus babi, aku telah beli DUA ekor tikus babi di Klinik Haiwan Mesra, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Aku tak sangka klinik ini turut menjual binatang peliharaan. Kalau nak beli binatang di sini, kita kena tanya orang di situ ada ke tak binatang yang kita nak beli. Dan kebetulan masa aku tanya itu, dia cakap tunggu sekejap dan pergi ke stor belakang. Ya. Semua binatang diletakkan di stor belakang dan bahagian depan premis cuma letak barang-barang yang diperlukan untuk petting saja. Yeepp. You should ask. Malu bertanya, tak dapat tikus babi. Dia kemudian keluarkan 4 ekor tikus babi. Aku hampir menjerit, bukan sebab takut, tapi sebab comel nak haram. 

Aku memilih dua daripada empat tikus babi yang dikeluarkan, jantan dan betina. Tapi sebelum itu, aku beli bukan sebab nak buat kajian atau apa, bedah sana sini tapi sebab aku nak bela. Faham? Bela. Walaupun tiap-tiap kali kawan Biokimia aku datang bilik aku, mesti bawa dissecting set. Tak guna.

Jadi ini adalah tikus babi aku. Kiri jantan, Shiro. Kanan betina, Shila. 

Sebenarnya dua ekor ini banyak nama. Shiro dan Shila diberi semasa di kampus sebab ada seorang kawan aku ini Shilalas (peminat Shila Amzah). Jadi betina dah dapat nama Shila dan aku tak tahu nak letak nama apa untuk jantan, jadi diletakkanlah nama Shiro. Shiro juga diberi nama Miki dan Shila diberi nama Mutiara. Miki dan Mutiara. Kucing-kucing yang telah dibela oleh keluarga aku dulu, untuk memudahkan emak aku mengingat nama-nama dua ekor ini. Kemudian, nama ketiga adalah Peeta Mellark dan Katniss Everdeen. Ini aku yang gelar lulz memandangkan yang jantan muka budak-budak, tak matang sebiji macam Peeta dan yang betina ini perangai dingin, sombong macam Katniss. Kahkahkah. 

Aku sebenarnya tidak bela dua ekor ini lagi di dalam kampus sebab masalah penjagaan dan masalah kolej yang melarang benda-benda terlarang disimpan dalam bilik. Jadi, aku bertindak dengan menghantar dua-dua ekor tikus babi ini ke Penang dan dengan tidak malunya meminta emak aku untuk menjaga.

Alhamdulillah Miki dan Mutiara. Awak berdua di bawah kasih sayang emak. Kehadiran awak berdua menggembirakan hati emak, melihat awak berdua bermain, melompat sana-sini, kegedikan awak. Harap awak tak menyusahkan emak, okay? Love. (aku expect macamlah dua ekor ini dapat buka blog aku dan baca entri ini kahkah)

Makan Malam Biokimia 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Makan Malam Biokimia 2015. Berlangsung pada 14 Mei 2015 (Khamis) yang lalu dan aku rasa aku masih belum move on daripada event ini. Diadakan di Crystall Ballroom, The Mines, Serdang pada pukul 8.00 malam (sepatutnya) dan kami satu rombongan Biokimia sampai pukul 9.15 malam sebab sesat, terlajak dan sebagainya yang tak mahu aku ceritakan di sini sebab menyakitkan hati. 

Setiap tahun, Kelab Biokimia dari Universiti Kebangsaan Malaysia akan menganjurkan Makan Malam Biokimia yang biasanya diadakan pada hujung semester sesi pengajian, iaitu pada bulan Mei-Jun. Makan malam ini dijalankan ikut tema yang unik, tak pernah orang lain buat oleh pelajar-pelajar Tahun 1 Biokimia. 

Kebiasaannya, makan malam ini diadakan bagi meraikan pelajar-pelajar Biokimia sendiri dan pensyarah-pensyarah terutamanya, dari Pusat Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Fakulti Sains dan Teknologi, UKM. 

Tema tahun ini: Elegant Night.
Motto: A Night to be Remembered.

Elegant Night. Elegant Night. Sungguh aku tak tahu apa yang patut aku pakai supaya pakaian seiring dengan tema. Fikir punya fikir punya fikir, akhirnya geng-geng lelaki Tahun 2 Biokimia bersepakat untuk membazirkan duit PTPTN yang masih ada, beli baju-baju menepati citarasa di IOI Mall. Aku hanya mengikut je sebab aku dah beli baju awal-awal lagi di Lazada. Blazer, cardigan, kasut semua dari Lazada. Cermin mata baru jenama Puma dari kedai optik dalam Econsave Kajang. Semua serba baru. Semangat punya pasal entah kenapa.

Dan apa yang aku pakai? Like a Korean, they said. Aku upload gambar makan malam ke Facebook dan semua kawan aku membalas dengan "KPop!" "Mat Korea!" dan sebagainya. Kembang kuncup aku but WHY. Ini jelas sekali aku main bedal je beli baju-baju tu semua tanpa ikut tema dan aku tak ada niat untuk pakai seperti artis Korea. Luls. Serius.

Dari kiri ke kanan: Raja Azlan, Farahin Yaziz, Mustaqim Abas, Siti Rukiah, aku, Saufi Roslee

Tapi apa-apapun, aku tetap suka gambar di atas. Rasa dah macam poster untuk drama Akasia TV3 yang dapat kacau semua penonton supaya melambatkan solat Maghrib atau buat-buat lupa solat Maghrib. EH. Dari situ bolehlah nampak siapa pegang watak perampas kekasih, siapa cinta sejati, siapa anak datuk datin tan sri, siapa kereta motor besar. Common sense drama Akasia TV3. Luls.

Ini adalah Makan Malam Biokimia kedua bagi aku sejak menjadi pelajar Biokimia. Kenangan terakhir sebelum masing-masing menghadap genome, spectrophotometry, chromatography. Terima kasih di atas memori ini. Terima kasih junior Tahun 1 sesi 2014/2017 kerana sudi mengatur majlis yang meriah ini. Terima kasih kepada rakan-rakan Tahun 2 kerana sanggup menghadirkan diri atas paksaan aku dan menghabiskan malam itu dengan wayang Pitch Perfect 2. Walaupun sesat sana-sini tapi aku redha je. Hahaha. 

"A friend is what the heart needs all the time."
Henry Van Dyke
Terima kasih keluarga Biokimia. Terima kasih. 

May 28, 2015

Pemilihan Tajuk Latihan Ilmiah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semalam enak punya bercerita pasal kos Biokimia itu ini, haa hari ini telah tiba. Hari Pemilihan. Gaya bunyi dah macam pemilihan untuk Capitol Games (Hunger Games, if you know what I mean). Pemilihan tajuk untuk latihan ilmiah atau dikenali juga dengan nama final year project atau thesis. 


Ya Allah. Gementar. Aku ini jenis yang tak boleh bekerja dalam makmal, tapi ambil kos berkaitan makmal dan penyelidikan. Hmm. Ini adalah satu cabaran bagi aku, dan juga merupakan satu peluang sebelum diri bergelar saintis. 

Ketua Program Biokimia, Prof Madya Dr Aidil bin Abdul Hamid bersama-sama dengan Prof Dato' Dr Mohammed Noor Embi dan Prof Madya Dr Hasidah Mohd Sidek telah memperkenalkan tajuk-tajuk penyelidikan yang masing-masing jalankan. Dan sekarang aku confuse nak ambil mana satu walaupun ada 5 pilihan tajuk diberikan. 

Tajuk-tajuk penyelidikan bertemakan Biokimia perlu dipilih. Dan untuk makluman, tesis berkaitan dengan Biokimia adalah susah. Ini mungkin persepsi awal dan tanggapan buruk daripada orang lain. Tekad. Yakin.

Semoga Allah permudahkan segalanya. 

Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Biokimia, UKM

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Tak tahu apa itu Biokimia? Rasa stress sebab dapat Biokimia lepastu terus search apa itu Biokimia? Bagus, Anda tiba di blog yang sepatutnya hehe. 

Ya Allah sudah lama tak menaip dalam blog. Tujuan entri ini adalah untuk membantu adik-adik atau siapa-siapa yang masih tanda tanya di samping menjawab segala persoalan tentang kos Sains Biokimia di Universiti Kebangsaan Malaysia. 


Sebelum itu, saya adalah pelajar Sains Biokimia sesi 2013/2016, sekarang berada di Tahun 2 dan inshaAllah akan melambung mortar board setinggi awan tahun depan LOL. Dan esok aku ada perjumpaan dengan pensyarah untuk thesis / final year project dan aku tak tidur lagi. OK. 

Sebagai pengenalan, kos Sains Biokimia di UKM adalah antara kos yang agak hardcore tapi menarik untuk dipelajari, terutamanya bagi yang berminat untuk kenal dengan lebih rapat lagi kepada gene, hormon, enzim, penyakit-penyakit dan sebagainya. Kos ini lebih kepada bersifat kos kesihatan dan berlatar belakangkan kepada research dan makmal.

Pengajian dalam Biokimia membawa kepada pemahaman tentang molekul, tindakbalas dan interaksi yang terlibat dalam proses biologi pada peringkat sel dan organisma. Program Biokimia memberi penekanan kepada analisis proses ini dengan pendekatan molekul. Kursus disajikan dengan sebegitu rupa supaya pelajar dapat menghayati kecanggihan misteri alam hidupan di peringkat molekul.

Kos Sains Biokimia ini adalah antara kos prasiswazah di Pusat Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Fakulti Saind dan Teknologi, UKM Kampus Bangi. Kos-kos lain di bawah pusat pengajian yang sama adalah Genetik, Bioinformatik, Bioteknologi dan Pengurusan, Bioteknologi Tumbuhan, Mikrobiologi dan Zoologi. 

Soalan-soalan yang biasa orang tanya adalah:
Kos ini berapa tahun? Bergantung. Pengambilan baru sesi 2015 adalah selama 4 tahun. Namun kami yang sebelum-sebelum ini cuma 3 tahun sahaja.
Belajar dalam Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris? Seperti yang telah sedia maklum, UKM menerapkan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. Namun, penggunaan Bahasa Inggeris masih digiatkan memandangkan kos Biokimia adalah kos Sains. Namun pelajar akan didedahkan juga dengan Bahasa Melayu.
Yang kurik itu kundi, Yang merah itu saga, Yang baik itu budi, Yang indah itu bahasa. :)
Kos ini belajar apa? Macam zaman asasi/matrikulasi/STPM dulu. Cuba lebih terperinci. Glycolysis. Krebs Cycle. Muscle Contraction Relaxation. DNA replicate, transcribe, translate. Hormone, Enzyme, Protein, Fat, Vitamin, Gene. Everything. 
Pertama sekali, saya senaraikan kursus-kursus / subjek-subjek yang bakal anda semua pelajari sepanjang tempoh pengajian. Kursus-kursus ini ada yang anda akan ambil, ada yang tidak memandangkan kebelakangan ini kebanyakannya diubah bagi mengikuti keperluan semasa.
  • Asas Biologi Molekul
  • Genetik Am
  • Kimia Organik 1
  • Mikrobiologi Asas
  • Biologi Sel
  • Kepelbagaian Haiwan dan Tumbuhan
  • Kimia Analisis
  • Kimia Fizik 1
  • Biokimia
  • Amali Biokimia 1
  • Teknologi DNA Rekombinan 1
  • Teknologi DNA Rekombinan 2
  • Genetik Mikrob
  • Biometri
  • Biokimia Lanjutan
  • Biokimia Klinik
  • Imunologi
  • Pengekspresan Gen
  • Amali Biokimia 2
  • Kaedah Pemisahan
  • Teknologi Enzim
  • Biopengisyaratan
  • Biomolekul
  • Kimia Instrumen
  • Latihan Ilmiah
Serabut? Hahaha. It's okay all is well belajar mana tak serabut kan :) Tapi percayalah cakap saya, menarik!

Bagi adik-adik yang rasa frust menonggeng sebab minta kos sains kesihatan, perubatan, farmasi dan sebagainya tapi tak dapat, RELAKS! Patut berbangga dan bersyukut sebab Biokimia juga adalah sebahagian daripada kos yang bersifat kesihatan. Kalau tidak, apa gunanya ada nama KLINIK pada BIOKIMIA KLINIK dan IMUN pada IMUNOLOGI. 

Dari segi aspek kerjaya, sebenarnya kos Biokimia memiliki aspek kerjaya yang luas dan tidak disedari ramai. Kos ini lebih bersifat kepada penyelidikan. Oleh itu, kerjaya bagi seorang ahli Biokimia adalah di hospital (bagi yang angan-angan nak jadi doktor tapi tak dapat luls), pharmaceutical, makmal penyelidikan, industri, pegawai perubatan dan sebagainya. Pensyarah pun boleh. 


Kalau tak nak kerja lagi, boleh sambung belajar lagi hehe. Master in Medical Biochemistry, Master in Virology, Master in Everything-Related-To-Biochemistry-And-Biomolecule kahkah. Nak lagi gah? Sambung kos kesihatan yang diidamkan sebagai ijazah seterusnya. MBBS. Farmasi. Pergigian. Tapi pointer mesti kena gah sekali. 

Apa-apapun, diingatkan bukan semuanya senang dan bukan semuanya susah. Buat sehabis baik. InshaAllah, Allah akan bantu. 

Mungkin itu saja daripada saya. Mohon ajukan soalan di ruangan komen di bawah sekiranya ada sebarang kemusykilan. Saya tak makan orang hahaha. Saya even dapat ANUGERAH PELAJAR BIOKIMIA PALING FRIENDLY hokayy. 

Sekian. 
Azizi Said, 
Pelajar Biokimia sesi 2013/2016.