May 28, 2015

Pemilihan Tajuk Latihan Ilmiah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semalam enak punya bercerita pasal kos Biokimia itu ini, haa hari ini telah tiba. Hari Pemilihan. Gaya bunyi dah macam pemilihan untuk Capitol Games (Hunger Games, if you know what I mean). Pemilihan tajuk untuk latihan ilmiah atau dikenali juga dengan nama final year project atau thesis. 


Ya Allah. Gementar. Aku ini jenis yang tak boleh bekerja dalam makmal, tapi ambil kos berkaitan makmal dan penyelidikan. Hmm. Ini adalah satu cabaran bagi aku, dan juga merupakan satu peluang sebelum diri bergelar saintis. 

Ketua Program Biokimia, Prof Madya Dr Aidil bin Abdul Hamid bersama-sama dengan Prof Dato' Dr Mohammed Noor Embi dan Prof Madya Dr Hasidah Mohd Sidek telah memperkenalkan tajuk-tajuk penyelidikan yang masing-masing jalankan. Dan sekarang aku confuse nak ambil mana satu walaupun ada 5 pilihan tajuk diberikan. 

Tajuk-tajuk penyelidikan bertemakan Biokimia perlu dipilih. Dan untuk makluman, tesis berkaitan dengan Biokimia adalah susah. Ini mungkin persepsi awal dan tanggapan buruk daripada orang lain. Tekad. Yakin.

Semoga Allah permudahkan segalanya. 

0 comments: