November 25, 2016

Science Biochemistry Internship | Latihan Industri Sains Biokimia

Okay sebelum itu nak cakap latihan industri (LI) aku dah lama habis, even aku dah graduate dah pun. Tapi memandangkan aku jarang buka dan update blog, kini baru teringat nak update bagi mengisi masa lapang yang membosankan sebab takde satu pun lagi panggilan kerja atau interview. 

Jadi, biasalah bagi semua pelajar universiti mesti akan melalui zaman LI a.k.a internship a.k.a practical di sekitar Malaysia atau luar Malaysia dengan mengikut program pengajian masing-masing. Bagi aku yang dari kos Sains Biokimia, UKM, tempat-tempat LI yang bersesuaian adalah makmal, hospital, klinik, syarikat bioteknologi/biosains dan seangkatan dengannya. Dan aku terpilih untuk menjalankan latihan industri di JABATAN PATOLOGI DAN TRANSFUSI, HOSPITAL KULIM, Kedah Darul Aman dari 26 Jun 2016 sehingga 1 September 2016 (9 minggu).




Mula-mula memanglah agak nervous sebab pertama, risau kena buat task-task yang mencabar, kedua, risau susah nak bergaul dengan warga hospital, ketiga, masih tak dapat bayangkan apa sebenarnya yang akan dilakukan sepanjang tempoh latihan. Tapi alhamdulillah. Hari pertama latihan dapat jumpa dengan ramai warga hospital yang tak lekang senyuman dan sentiasa beramah-mesra bertanya khabar. Jadual latihan diberikan dan dibahagikan kepada latihan di Unit Pra-Klinikal, Unit Hematologi, Unit Transfusi, Unit Patologi Kimia, Unit Mikrobiologi Perubatan dan Unit Serologi. 

Antara ujian-ujian yang dijalankan

  1. Unit Pra-Klinikal - pengkelasan dan penghantaran spesimen yang diterima daripada pesakit atau kakitangan perubatan ke setiap unit dalam jabatan. Senang kan? Hantar je hantar hantar hantar. Tapi senang-senang pun berisiko juga untuk menghadapi urin yang tertumpah disebabkan penutup botol tak ditutup dengan rapat la apa 
  2. Unit Hematologi - ujian Glycogen-6-Phosphatase Dehydrogenase (G6PD), ujian Full Blood Count (FBC), ujian Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), ujian Urine FEME.
  3. Unit Transfusi - ujian Group, Screen & Hold, Cross-Matching, ABO Coombs.
  4. Unit Patologi Kimia - atau dikenali juga sebagai Unit Biokimia. Unit yang menerima paling banyak sampel dan spesimen daripada hospital. Ujian Urine FEME, urin Bence Jones Protein, urin PCI, urin bagi ujian penyalahgunaan dadah, ujian pengesahan cannabis dalam urin menggunakan teknik Thin Layer Chromatography, analisis HbA1c, urin parakuat, T4/TSH/FT4/TFT, vitamin B12 dan folat, analisis gas darah, zat besi/ferritin/TIBC, renal profile, blood urea serum electrolytes, creatinine, calcium, magnesium, phosphate, liver function test, creatinine enzyme, uric acid, fasting lipid profile, fasting blood sugar, 2-hour post-prandial blood glucose, oral glucose tolerance test, fasting serum lipid, albumin, amylase, biochemistry urinary creatinine ratio, lactate dehydrogenase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase.
  5. Unit Mikrobiologi Perubatan - semua ujian yang melibatkan pemplatan spesimen (kahak, najis, tracheal aspirate, urin, darah dan lain-lain) secara 'culture and sensitization' a.k.a C&S ke atas piring agar bagi melihat koloni bakteria tumbuh atau tidak untuk memudahkan kakitangan perubatan menjalankan diagnosis ke atas pesakit. 
  6. Unit Serologi - ujian Hepatitis B dan C, ujian denggi, ujian melioidosis, ujian HIV, ujian sexual transmitted disease (STD) dan pelbagai lagi ujian bagi penyakit bervirus dan berjangkit. 
Okay boleh kot tera tu. Sebagai kesimpulannya kan, banyak benda baru yang belajar masa internship.Tengoklah sendiri ujian-ujian yang dijalankan dalam setiap unit. Ada yang pernah kita dengar. Ada yang tak pernah kita dengar. Hospital Kulim ini hospital daerah so hospital ini kecil saja tak besar mana. Mungkin kalau dapat internship di hospital-hospital besar atau hospital negeri, berkemungkinan banyak lagi ujian-ujian yang akan dijalankan. Tapi walau bagaimanapun, rasa sangat bersyukur sebab selain dapat belajar prinsip, kaedah, sebab penyalit dan sebagainya, dapat juga belajar untuk memperbaiki kemahiran berkomunikasi, bertukar pendapat dan sebagainya untuk persediaan dunia luar yang maha mencabar. 

November 23, 2016

4Minute Act. 7 UNBOXING!

As I went home back from UKM to attend my graduation ceremony, a day later I got a call from Abang Posmen that my parcel is ready to be deliver from the post hub. And my excitement is high! There is the one and only parcel I know and I did ordered for it all by myself just for self-reward for finishing the study and for graduation. 

It is 4MINUTE ACT. 7 album!!!

Okay you may want to yell at me and said its just a waste of money or what but hell no its not. Its pretty late to buy it now since 4Minute have already disbanded. I really love 4Minute and I thought that if I don't buy the album now, this shitty CUBE ENTERTAINMENT might stop producing the album later. Apart from that, I don't find that buying this album was such a waste of money as I noticed that all the songs in this album are freaking lit, bop. You know when the first title track Hate is playing, you just want to bang your head hard like never before. Their beats are the best. Well, its from Skrillex anyway. Yeah.


Okay so it came just like this. Freaking huge, right? It was damn huge just for 5 tracks but anyway I don't mind at all. As you can see on the front part, this gigantic, classy, dazzling red logo of 4M could deceived you. Its freaking pretty tho. 

This album consists of 5 track lists:
01. 싫어 (Hate) *Title
02. No Love
03. Blind
04. Canvas
05. 싫어 (Hate) (Inst.)


Okay I've opened it up. There's photobook too but it came with bunch of separate pages, not a book. CUBE. Jeez. There's too many pages and I won't upload them here because I was so freaking lazy. But anyway here I show you the photocard. I was expecting to get a photocard of Nam Jihyun or Heo Gayoon as both of them are my bias, and Nam Jihyun is my ultimate bias, but anyway I don't mind at all as I'm truly OT5 4NIA you bitch. Don't you dare judging me. 

And I got KWON SOHYUN photocard!!!

This maknae is cute! Recently I've heard she got herself signed with a new label to proceed with her new career - acting. Let's hope for the best! We 4NIA always be with you! 



Okay that's all about it. Guys. Please have a look at the physical album of 4Minute Act. 7 (their 7th mini album aka last album before they disbanded), and if you won't mind, please spend some of your money to buy it. Its not that expensive. LET'S MAKE CUBE ENTERTAINMENT choked and felt wrong of disbanding them. They are freaking talented and how could CUBE misjudged them? You were worng, CUBE! These bitches are going to slay better without you! 

#Tribute4Minute Thank you 4Minute! Thank you Nam Jihyun (you're my ultimate bias. I love you!). Thank you Heo Gayoon! Thank you Jeon Jiyoon! Thank you Kim HyunA! Thank you Kwon Sohyun! I love all of you!

Graduation Gifts!


Oh they are cute and pretty, wasn't they? LOL. Anyway, I really appreciates all the gifts and I'm so freaking happy! 

Those smiley with 4 bars of Cadburry chocolate were given by my Bulan Sabit Merah Malaysia's juniors. They wrap the gift box just sooooooooo freaking nice and made me rethink to open or not for almost 3 days! Goodness! 

Then this elegant, gorgeous black neck-tie! Thank you, you! I really loved it! Heh you know my fav colour really well LOL. This tie is so damn gorgeous I don't think I can wear it. Oh yes let's keep it nice and tidy in my show-off rack. When people come, they will ask "OMG who gave you this freaking pretty tie?" And I won't answer them and made them repeat the question like crazy bwahahahahaha. 

This cute teddy bear holding a roll of degree certificate and wearing a mortar board was from my pretty sister. It came with a bunch of roses but she later took it and I don't like flower anyway hahaha. Anyway,I was really grateful and thankful as my sister really did spent everything, I mean everything! The train tickets. The studio albums. The flowers. The foods. The everything. She's the best! 

And those with labelled 4M was my self-reward. I did pre-ordered myself an album of 4Minute - Act. 7 from Valoa Records and it arrived to my home address one day after the convocation. I really love 4Minute and their music and their disbandment made me cried deep down in my heart. They debuted on my birthdate back then in 2009 and they disbanded almost on my birthdate in 2016. Screw you, CUBE ENTERTAINMENT! 

But anyway, well, this convocation pretty amazing and turned out even lit with those pretty gifts. Thank you everyone! Love you guys. 

Graduated!

6 tahun di SK Permatang To' Kandu. 3 tahun di SMK Bandar Baru PERDA. 2 minggu di SMS Kepala Batas. 1 tahun di MRSM Beseri. Kembali semula 1 tahun di SMK Bandar Baru PERDA. 1 tahun di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang dan akhir sekali 3 tahun di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Penat lelah berhempas-pulas tidak cukup tidur memikirkan masa depan dan menelaah pelajaran, berkat doa dan ilmu daripada mak, arwah ayah, cikgu-cikgu, keluarga, sahabat-sahabat dan kawan-kawan, akhirnya aku dah sampai sini. Terima kasih semua. 

Acah baling topi nampak classy padahal dah berpeluh macam apa lagi time ni

Kejayaan ini adalah tidak seberapa tapi alhamdulillah. Akhirnya dapat juga menggenggam segulung Ijazah Sarjanamuda Sains dengan Kepujian (Biokimia). Dulu masa zaman UPSR, Sains dapat gred B. Tapi siapa tahu degree Sains juga aku pegang LOL. Allah sudah plan baik-baik punya. Kita cuma merancang dan Allah yang menentukan. 

Members of Bulan Sabit Merah Malaysia Detachment 88E Kolej Ibrahim Yaakub (left to right: Maisarah, Firdaus, Zakirah, Syed, Bazilah, Melvina, me)

The only BSMM junior yang suka kacau dan masuk campur hal-hal peribadi LOL itulah lepasni tak jumpa dah buat FYP Mikrobiologi elok-elok 

Banyak liku dan cabaran yang telah dilalui. Ada satu masa tu ya Allah. Rasa fade up sangat dengan kos Biokimia, terutamanya bila kena buat final year project. Entahlah kenapa stress sangat masa dulu sampai terdetik dalam hati nak tukar kos di saat-saat akhir, lebih kurang 2 bulan sebelum tamat pengajian. Tapi alhamdulillah. Ada kawan-kawan yang sentiasa membantu membetulkan pandangan aku teruskan perjalanan yang hanya tinggal beberapa tapak lagi, terutamanya kawan-kawan dari kos sendiri dan dari Bulan Sabit Merah Malaysia. Terharu dan bangga sebab ada kawan-kawan yang bersama susah dan senang. 

Okay sekejap ini gamaknya macam dah kumpul geng-geng otai blog suatu masa dulu kahkah sekarang semua dah sunyi menyepi masing-masing busy (left to right: Dini - medic, Adila - dentist, Aina - plant biotech, me, Zue - economy)

Biochemist gentlemen asalnya ada 5 tadi tersesat seorang ke tempat lain jadi tinggal kami berempat (geng-geng ponteng kuliah LOL I'm sorry) (left to right: Raja, me, Saufi, Aizad)

Ditambah lagi terharu bila kawan baik yang dari kelas, di universiti yang lain, berkejar-kejar ke UKM sebab nak sambut konvokesyen. Walaupun hanya dapat berjumpa untuk sementara tapi truly appreciate it! Terima kasih inshaAllah esok-esok dia konvo, kita balas a visit pula okay hihi.

So I think that's all about it. To those future Biochemists, good luck! Make our #BiokimiaUKM and #HebatAnakMuda proud. Okay. Konvo dah konvo dah, ni nak cari jalan bayar hutang PTPTN pulak dah! LOL. Tanam anggur ni gaji masuk lambat sikit.